Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UN: Egzekucije ‘uobičajene’ među džihadistima u Siriji

Javna pogubljenja, amputacije, bičevanje i razapinjanje na krst su uobičajene pojave na teritoriji Sirije koju kontrolišu džihadisti, izjavile su Ujedinjene nacije prošle srede.

  Izvor: Foto: AFP/HO

“Pogubljenja na javnim trgovima su postali spektakli svakog petka” u delovima Sirije koju kontrolišu džihadisti Islamske Države, navodi se u saopštenju nezavisne komisije za ispitivanje stanja ljudskih prava u Siriji.

U najnovijem izveštaju, četiri člana komisije detaljno su opisali horor koji je Islamska Država počinila, uključujući obezglavljivanje dečaka od 15 godina, amputacije i bičevanje na javnim trgovima, dok su ostali stanovnici, među kojima ima i dece, prinuđeni da gledaju.

Grupa “teži da uništi i izgradi novo čovečanstvo prema svojim idejama, sejući haos među civilima, manjinama i osnovnim slobodama žena i dece.”, naveo je šef komisije Paulo Pinjeiro. On je takođe opisao kako su tela ubijenih izložena tako da “stvaraju atmosferu straha i terora”.

Islamska Država, koja je proglasila „kalifat” na teritoriji koja se prostire preko severnog Iraka i istočne Sirije, regrutuje i trenira decu od samo 10 godina starosti, dok starije maloletnike koriste u aktivnim borbama, kao i za samoubilačko-bombaške misije, navodi se u saopštenju.

Džihadisti su krivi za mnogobrojne zločine protiv čovečnosti u Siriji, navodi Pinjeiro, ali naglašava da Islamska Država „nema monopol nad brutalnošću u sirijskom sukobu”.

U izveštaju na 45 strane, koje pokrivaju period od 20. januara do 15. jula, Pinjeiro i njegove kolege zabeležile su i širok spektar ratnih zločina koje su počinili sirijska vlada i druge naoružane grupe.

Vlada, koja je u prvim godinama rata bila okrivljena za ogroman broj nasilja i smrtnih slučajeva, nastavila je od januara da ubija na stotine ljudi, žena i dece svake nedelje kao rezultat „ispaljivanja raketa i bacanja bombi u civilna područja”, navodi se u izveštaju.

Režim sirijskog predsednika Bašara al-Asada, kao i pobunjenici u Siriji, optuženi su da su koristili nedozvoljeno hemijsko oružje i agense, uključujući i hlor, u krvavom ustanku koji je počeo u martu 2011. godine, uprkos obećanjima Damaska da će predati sve svoje hemijsko naoružanje.

Komisija, koja je osnovana pre tri godine od strane Saveta za ljudska prava UN-a, se žali na „atmosferu nekažnjivosti” prema svim zaraćenim stranama u Siriji. Inspektori se posebno žale na nedostatak međunarodne akcije za završetak konflikta koji je do sada odneo skoro 200.000 života.

„Već tri godine prikupljamo dokaze protiv počinilaca i svakog dana se desi novi zločin, a međunarodna zajednica ćuti.”, izjavila je članica komisije i nekadašnja tužiteljka za ratne zločine Karla del Ponte.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka