Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rvanje je bilo namešteno čak i u rimsko doba

Nove analize drevnih dokumenata otkrivaju rane korene lažnog rvanja.

  Izvor: Foto: Egypt Exploration Society

Borba je bila zakazana za dan u četrnestoj godini rimskog cara Galijena u gradu Antinoopolisu na reci Nil: Finalna borba svetih igara u čast mladog božanstva Antinoja uključivala je tinejdžerske rvače Nikantinoja i Demetrija. Obećavala je veličanstveni spektakl, osim što je bila nameštena.

Papirus pronađen u Oksirinhusu, u Egiptu, koji datira iz 267. godine nove ere je prvi poznati ugovor za potplaćivanje u drevnom sportu. U tekstu, nedavno dešifrovanom, prevedenom i interpretiranom od strane Dominika Retbouna sa Kraljevskog koledža u Longonu, Demetrije pristaje da izgubi za 3.800 drahmi, što je bilo dovoljno za kupovinu jednog magarca. Čini se da je "suma veoma mala", kaže Retboun, obzirom da su pobednici dočekivani kod kuće sa trijumfalnim ulaskom i solidnom penzijom.

Drugi pisani primeri ukazuju da je potplaćivanje bilo uobičajeno tokom drevnih sportskih događaja. Kazne za atletičare koji su narušavali integritet svojih igara pomogle su izgradnju bronzane statue Zevsa u Olimpiji, na primer. U svojim spisima, grčki sofista Filostrat se žali na degradaciju atletičara, kriveći njihove trenere koji "ne mare za reputaciju svojih pulena, već postaju njihovi savetnici za kupovinu i prodaju i imaju samo svoj profit na umu."

Pronađen tokom zime 1903-04. godine tokom iskopavanja u Oksirinhusu, u jednom od najznačajnijih egipatskih arheoloških lokaliteta, ugovor je skoro čitav, osim desne strane gde nedostaje nekoliko delova rečenica.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka