Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ostaci epidemije apokalipse pronađeni u drevnom Egiptu

Arheolozi su otkrili ostatke epidemije u Egiptu koja je bila toliko strašna da je jedan drevni pisac verovao da se bliži kraj sveta.

  Izvor: Foto: N. Cijan, Associazione Culturale per lo Studio dell’Egitto e del Sudan ONLUS

Radeći na pogrebnom kompleksu na zapadnoj strani drevnog grada Tebe (današnjem Luksoru) u Egiptu, tim italijanske arheološke misije u Luksoru (MAIL) pronašao je tela prekrivena debelim slojem kreča (koji je korišćen kroz istoriju kao sredstvo za dezinfekciju). Naučnici su takođe pronašli tri peći tamo gde je proizvođen kreč, kao i ogromne lomače koje sadrže ljudske ostatke, gde su žrtve kuge spaljivane.

Grnčarija koja je pronađena u pećima omogućila je arheolozima da groznu operaciju smeste u treći vek nove ere, vreme kada je serija epidemija sada zvanih “Kiprijanove kuge” pustošile Rimsko carstvo, koje je uključivalo i Egipat. Sveti Kiprijan je bio episkop Kartagine (grada u današnjem Tunisu) koji je opisao kugu kao signal kraja sveta.

Dešavajući se ugrubo između 250. i 271. godine kuga je “prema nekim izvorima usmrtila više od 5000 ljudi u jednom danu samo u Rimu.”, napisao je Frančesko Tiradriti, direktor MAIL-a.

Tiradritijev tim je otkrila ostatke ove operacije između 1997. i 2012. godine. Spomenik koji njegov tim iskopava je prvobitno izgrađen u sedmom veku pre nove ere, za velikog upravnika pod imenom Harva. Nakon Harvine smrti, Egipćani su konstantno koristili spomenike za sahranjivanje. Harvinov naslednik, Akimeru je takođe sagradio svoju grobnicu ovde. Međutim, nakon korišćenja za odlaganje tela tokom kuge, spomenik je napušten i nije više korišćen.

Korišćenje čitavog kompleksa “za odlaganje inficiranih leševa dalo je spomeniku dugotrajnu lošu reputaciju i osudilo ga na vekove zaborava sve dok pljačkaši grobova nisu ušli u njega tokom ranog XIX veka.”, rekao je Tiradriti.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka