Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vesti

Vandali oskrnavili drevno mesto u Irskoj

Autor Milan Simonović
Autor Milan Simonović

Drugi put za dve godine, irska policija istražuje slučaj vandalizma na drevnom Kamenu sudbine, pet hiljada godina starom, uspravnom kamenu koji se nalazi na vrhu brda Tara i predstavlja nacionalni spomenik.

 Izvor: Foto: Ciara Wilkinson

Kamen sudbine (Lia Fáil) predstavljao je svečani kamen za kraljeve Tare i navodno je "urlikalo" kada bi ga dotakao pravi kralj.

Pod okriljem noći neko je posuo zelenu i crvenu farbu preko vrha kamena i sada je skoro potpuno pokriven bojom. U junu 2012. godine kamen je oštećen kada je neko na 11 mesta odvalio njegove delove čekićem.

Novi napad je osudio ministar za umetnost, baštinu i geltaht Džimi Dinan: "Ovaj čin ludog vandalizma, na jednom od naših najstarijih arheoloških lokaliteta, je zaista sramotan." i zamolio sve koje imaju informacije o ovom činu da se obrate policiji.

Posetioci Brda su bili šokirani prizorom. Sined Runi je doputovala iz Londona kako bi prvi put videla Taru: "Ovo je toliko bezobrazno. Kome je ovo smešno? Prosto se zapitate u čemu je zadovoljstvo uraditi ovako nešto?".

"Ovo je čin kulturnog vandalizma.", rekao je Jan Dojl, arheolog i šef konzervacije Saveta za kulturnu baštinu i dodao: "Lokalni domaćini i drugi imaju veoma blizak odnos sa Tarom i ovo je napad na njihov osećaj ponosa i poštovanja, ljubavi i osećanja koje imaju prema njemu."

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka