Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vesti

Rešena misterija neobičnih pustinjskih krugova u Africi

Autor Ana Randjelovic
Autor Ana Randjelovic

Umetnici koji stoje iza bizarnih prstenova bez trave raštrkanih po pustinji jugozapadne Afrike pronađeni su tačno ispod stopala naučnika – u pitanju su termiti…

 Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Poznate pod nazivom „čarobni krugovi“, ove neobične mrlje mogu se videti u pustinji Namib između Angole i severozapadnog dela južne Afrike, a jednom kada se stvore mogu tu ostati i decenijama. Pitanje šta tačno uzrokuje ove promene na tlu dugo je mučilo naučnike, a u novoj studiji objavljenoj u magazinu Science otkriveno je da bi iza ovih misterioznih prstenova mogla da stoji vrsta peskovitih termita Psammotermes allocerus.

Pogledajte i: Drevna misterija: Zbog čega je Tutankamon umro mlad?

Naučnici su ponudili mnogo ideja o poreklu ovih krugova, od vegetativnih promena do mrava mesojeda. Ideja o termitima postojala je i ranije, ali nije bilo dovoljno dokaza koji bi podržali ovu teoriju.

Dok je proučavao čudne oblike i pojave, biolog sa univerziteta u Hamburgu Norbert Juergens, primetio je da gde god naiđe na „mrlje od blata“ (opustošen centralni deo krugova), tu su i pustinjski termiti.

Saznajte i: Jesu li robovi zaista gradili piramide?

Jurgensen je merio količinu skladištene vode u blatu od 2006. do 2012. godine i otkrio da se u 100 cm blata zadržava i do 5 cm vode, čak i tokom najsušnijih perioda u godini. Kada nema trave da apsorbuje kišnicu i da je zatim vrati u vazduh isparavanjem, sva voda se skuplja u peskovitom blatu. Ovo vlažno okruženje pogodno je za termite i održi ih u životu tokom teške sušne sezone, dok trava opstaje na ivicama krugova.

Mladi inženjeri

Juergens je, takođe, proučavao i sve žive organizme pronađene u krugovima, a pustinjiski termiti bili su jedina vrsta koja se mogla sresti baš svaki put. Osim toga, otkrio je i da mrlje sadrže naslage stvrdnutog peska, hranljive materije biljaka i podzemne tunele – sigurne znake postojanja peščanih termita.

Upoznajte kamile, prvu asocijaciju na pustinju.

Ponašanje termita je primer „inženjerskog ekosistema”, piše Juergens u svom radu. Oni su se hranili  korenom trave, što je uzrokovalo stvaranje opustošenih krugova, ali zašto je u pitanju baš ovaj oblik, nije poznato.

„Ove novosti su koristan dodatak istraživanju porekla magičnih krugova“, kaže Ivet Nod, hemičar na univerzitetu Južne Afrike, koja nije bila uključena u studiju.  Ona međutim dodaje da studija ipak ne odgovara na ključno pitanje - šta tačno izazova sušenje biljaka, odnosno stvaranje magičnih krugova. Uprkos tome što je Jurgen uveren da su termiti uzrok stvaranja krugova, moguće je i da se oni prosto u njima nastanjuju, nakon što se priroda tla izmeni.

Pogledajte i: Pogled iz Afrike

Izvor: LiveScience

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka