Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Isus Hrist je možda bio oženjen, sugerišu nova otkrića

U fragmentu papirusa koji je predstavila istoričarka sa Harvarda pronađeni su navodi koji bi mogli da se protumače kao dokaz da je Isus Hrist imao suprugu.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Kada je pre 2.000 godina hodao planetom, da li ga je pratila i njegova žena? Ovo je pitanje koje su istoričari postavili dok su analizirali vekovima star dokument u kome se spominje Isusova žena – predmet brojnih spekulacija koje traju gotovo koliko i samo hrišćanstvo, ali bez pouzadnog dokaza koji bi podržao bilo koju tvrdnju.

Papirus je dospeo na naslovne strane svetskih medija kada je predstavljen kao deo novog istraživanja istoričarke sa Harvarda, Karen King. Manji od vizit karte, fragment sadrži nekoliko redova rukom pisanog teksta, na koptskom jeziku, uz korišćenje hriščanskih simbola.

U poslednjem redu teksta stoji citat Isusovih reči koji glasi “I Isus reče, moja žena…”

Kraj rečenice nedostaje na ovom papirusu za koji se pretpostavlja da je samo delić mnogo većeg zapisa. Nedovršena rečenica ostavlja za sobom misteriju o tome šta je tačno sledilo u nastavku i ko bi ta žena koja se spominje mogla da bude.

I u ranije pronađenim dokumentima mogle su se pročitati nesigurne reference na Isusovu blisku pratilju, ali reč “žena” nikada nije direktno korišćena u pisanim tekstovima iz prvih nekoliko vekova posle njegove smrti.

Prvi dokazi potvrđuju verodostojnost papirusa

Tačno vreme iz koga potiče, kao i autentičnost papirusa se još uvek ispituju. Prve analize koje je obavilo nekoliko različitih eksperata za ranu hriščansku istoriju, sugerišu da dokument jeste autentičan. Preliminarne procene su smestile papirus u vreme između 2. i 4. veka posle Hristove smrti.

“Ako je tačno da je tekst napisan u 2. veku, ovaj fragnem zaista donosi direktne dokaze o tome da je tema Isusovog bračnog statusa bila pokrenuta ubrzo posle njegove smrti u kontekstu unutar-hrišćanskih kontroverzi o seksualnosti, braku i njegovim sledbenicima”, napilasa je King u svom radu.

Ekspert za religijske studije na univerzitetu Severna Karolina, Bart Ehrman, priznaje da je ovo jedinstven dokument, ako se ispostavi njegova autentičnosti, međutim, napominje da reči koje stoje u tekstu ne moraju da upućuju na to da je Hrist zapravo bio oženjen.

“Sve to zapravo znači da je u 2. veku postojao Hristov sledbenik koji je verovao da je on bio oženjen”, kaže Ehrman. Ovo otkriće bi u svakom slučaju moglo da pomogne da se rasvetli razvoj ranog hrišćanstva u vreme kada su prva jevanđelja o Isusovom životu bila pisana.

Karen King je posle predstavljanja svog rada izjavila za New York Times da joj je papirus poveren od strane privatnog kolekcionara, koji je iz razloga nepoznatih široj javnosti, čuvao ovaj dokment u tajnosti decenijama. King je svoja otkrića objavila na Internacionalnom kongresu koptskih studija, održanom u Rimu prošle nedelje, a ikao su brojni stručnjaci i dalje podozrivi, mnoge njene kolege smatraju ovaj rad velikim napretkom u proučavanju hrišćastva.

Poslednje slično otkriće koje rasvetljava razmišljanja prvih hrišćana bilo je Jevanđelje po Judi, projekat o kome je pisao i National Geographic magazin. Drušvo National Geographic dalo je doprinos restauraciji i konzervaciji tog teksta koji sugeriše da apostol Juda možda nije izdao Isusa, kao što se dugo verovalo, već da je delovao prema tačnim uputstvima koja je dobio od samog Hrisa.

Izvor: Naional Geographic News

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka