Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkriven novi hram Maja, prekriven gigantskim maskama

Arheološki „rudnik zlata“ u Gvatemali otkriva vezu između kralja i boga Sunca…

  Izvor: Foto: ljubaznošću Edvin Romana, Braun univerzitet

Pre oko 1.600 godina Hram noćnog Sunca bio je krv crveni svetionik vidljiv kilometrima daleko, ukrašen gigantskim maskama koje predstavljaju lice majanskog boga Sunca…

Odavno izgubljen u gustoj džungli Gvatemale, hram je konačno zablistao pre očima arheologa i otkrio nove detalje o civilizaciji Maja.

Za razliku od relativno centralizovanih imperija Inka i Asteka, civilizacija Maja bila je rasuta po teritoriji današnje Gvatemale, Belizea i poluostrva Jukatan u Meksiku i organizovana u slabo povezane gradove države.

„Toga smo postali naročito svesni početkom devedestih, kada su nam nova otkrića pokazala da je nekoliko kraljevstva Maja bilo daleko važnije od ostalih“, kaže arheolog Stiven Hjuston sa univerziteta Braun, koji je objavio otkriće novog hrama.

Ono što je danas Gvatemala, nekada je bio El Zotz, manje kraljevstvo, ali očigledno odlučno da ostavi veliki utisak.

Do 2010. godine, arheolozi koji su radili na brdu pored drevnog grada, otkrili su 13 metara visoku piramidu Diablo. Na njenom vrhu nalazila se kraljevska palata i grobnica za koju se veruje da čuva posmrtne ostatke prvog vladara grada koji je živeo između 350. i 400. godine pre nove ere.

U to isto vreme, Hjuston i njegove kolege primetile su prve tragove Hrama noćnog Sunca, koji se nalazi iza kraljevske grobnice na piramidi Diablo. Tek nedavno, međutim, otkopavanje ovog lokaliteta otkrilo je umetničke detalje bez presedana koji su bili skriveni ispod taloga vekova.

Moć Sunca

Zidovi hrama dekorisani su sa 1.5 metara visokim maskama koje pokazuju lice boga Sunca koje se menja kako Sunce prelazi preko neba tokom dana. Jedna od maski podseća na ajkulu, što verovatno upućuje na izlazak Sunca na istoku iznad Kariba, objašnjava Hjuston.

Podnevno Sunce je predstavljeno kao antičko biće sa ukrštenim očima koje pije krv, a poslednja u nizu maski podseća na jaguara, koji postaje aktivan u sumrak.

U kulturi Maja Sunce je tesno povezano sa novim početkom, a bog Sunca sa kraljem, kaže Hjuston. Zato prisustvo sunčevog lica u blizini hrama, pored kraljevske grobnice može da znači da je osoba tamo sahranjen osnivač dinastije – prvi kralj El Zotz kraljevstva.

Hjustonov tim je takođe otkrio da su Maje, koje su vremenom dodavale nove slojeve na hram, ovu građevinu doživljavale kao živo biće. Na primer, nos i usta na maskama su sistematski menjani u svakom sloju.

Zlatni rudnik informacija

Stručnjak za civilizaciju Maja, Sinom Martin, kaže da su maske u novootkrivenom hramu El Zotz „potpuno jedinstvene“ i veoma vredne, jer bi mogle da potvrde teorije o tome kako su Maje portetisale boga Sunca.

„Imamo slike boga sunca u različitim fazama, ali do sada nismo imali ništa što ih objedinjuje“, kaže Martin, iz Muzeja Arheologije i Antropologije pri univerzitetu u Pensilvaniji. „Morali smo da pravimo slagalicu od delića informacija i da se nadamo da smo sve razumeli kako treba. Sada imamo priliku da vidimo celu sliku. Osim toga, hram je fantastično očuvan, što ga čini pravim zlatnim rudnikom informacija.“

I do sada su arheolozi nailazili na lokacije gde su čitave zgrade bile očuvane, ali „Ono što se obično dešava kod Maja jeste da se građevina sruši, pa onda izgradi nova preko.“

Za razliku od toga, graditelji El Zotz hrama dali su sve od sebe da sačuvaju originalnu strukturu hrama, čak su pravili i zaštitni sloj od zemlje i sitnog kamenja pre nego što su počinjali da grade dalje.

Lice Sunca

Arheolog Karl Taube ističe izuzetnu veštinu sa kojom su maske izrađene.

„One su trodimenzionalne. Lica kao da izlaze iz fasade, što se retko viđa. Sa igrom svetlosti, ona su mogla da izgledaju vrlo dramatično“, kaže Taube.

Vođa istraživanja Hjuston dodaje da je krv crvena boja maski koja se još vidi u ostacima farbe, pomagala da se maske istaknu. „Sa svetlo crvenim pigmentom, maske su ostavljale posebno snažan utisak u zoru i pred zalazak Sunca“. Hram noćnog Sunca je imao funkciju „da vidi i da bude viđen“, dodaje Hjuston.

Zanimljivo je i da je on bio uočljiv iz Tikala, većeg, starijeg i moćnijeg kraljevstva sa kojim je El Zozt možda bio u prijateljskim odnosima, a možda i ne.

Još otkrića je ispred nas

Uprkos očiglednoj pažnji sa kojom je građen i čuvan ovaj hram, on nije dugo korišćen. Dokazi upućuju na to da je građevina napuštena u 5. veku, iz za sada ne poznatih razloga.

„Moguće je da su jednostavno ostavili svoje alate i otišli u sred novog proširenja hrama“, kaže Hjuston. „Mislim da je razlog u kraju dinastije.“

Odgovor na ovo pitanje, kao i mnoga druga, mogao bi postati jasan kako bude otkrivano još novih detalja o Hramu noćnog Sunca.

„Za sada je vidljivo samo 30 odsto fasade“, kaže Taube. „Mislim da ćemo u budućnosti imati još mnogo otkrića i daleko bolji uvid u to šta ova građevina zapravo predstavlja“.

Izvor:National Geographic News

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka