Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dva najpoznatija prsta: Da li znate koja simbolika se krije iza Mikelanđelovog Stvaranja Adama?

Dva prsta koja se dodiruju, a čija simbolika predstavlja Očevu ljubav, ali i jaz između božanskog i ljudskog.

 Stvaranje Adama-0194153706.jpg Izvor: Profimedia

Godine 1508., Mikelanđelo Buanaroti je imao 33 godine. Nije imao iskustva u fresko slikarstvu, ali je na osnovu zahteva pape Julija II morao da oslika 600 kvadratnih metara tavanice, visoke 18 metara. Kada je napokon 1512. godine završio sa oslikavanjem, svako ko bi se našao ispod svoda Sikstinske kapele je ostajao bez daha. 

U centru kompozicije se našlo devet scena iz Knjige postanja: stvaranje neba i zemlje, Adam i Eva, priča o Noju. Ali i  freska Stvaranje Adama, na kojoj Bog pokušava da dodirne ruku čoveka. Vremenom je ovo remek-delo postalo jedna od najpoznatijih slika u istoriji svetskog slikarstva

Na njoj je vidljiv Bog koji pruža svoju ruku, nošen anđelima. Dok se iza njegovih leđa nalaze nage figure, od kojih je i jedna po mišljenju mnogih istoričara umestnosti, Eva. U suprotnosti sa njihovim radoznalim pogledima, nalazi se Adam, koji leži na Zemlji i deluje kao da jedva pruža ruku kako bi primio "iskru života" od Boga. 

Iako osnovni deo kompozicije čine Bog na ovalu sa jedne strane i Zemlja sa Adamom na drugoj, između njih je plavo nebo na kom se nalaze ruke. U stvari, to je tačka na kojoj se spajaju dve energije i ona predstavlja deo u kom na simboličan način stoji Očeva ljubav i večiti jaz između božanskog i ljudskog.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka