Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovaj zadatak je nerado prihvatio: Sikstinska kapela - remek-delo slavnog Mikelanđela

Mladi Mikelanđelo 1508. godine dobija molbu koju nije smeo da odbije, ipak, iako je ovaj zadatak nerado prihvatio - kako se ispostavilo - doneo mu je najveću slavu.

 Sikstinska kapela-0104313122.jpg Izvor: Profimedia

UNUTAR zvanične rezidencije papa u Vatikanu, nalazi se Sikstinska kapela. U njoj će tokom XV i XVI veka nastati neka od najvećih remek-dela renesanse, slavnih umetnika poput Rafaela, Berninija, Botičelija i Mikelanđela. Ovaj poslednji je svoj rad ovde započeo za vreme pape Julija II, koji je od njega zahtevao da oslika tavanicu kapele.

Priča kaže da je Mikelanđelo nerado prihvatio ovaj posao jer do tog trenutka nije imao nikakvog iskustva kao fresko-slikar. Ipak, ispostaviće se da će mu zidovi ove kapele omogućiti da iskaže sav svoj genij koji će ga odvesti u besmrtnost. 

Oslikavanje tavanice i godine mukotrpnog rada

Sve do Mikelanđela, tavanice su oslikavane krajnje jednostavno. To nije bilo mesto za dramatične scene, a ni za više figuralnih predstava - ali sve će se to promeniti. On ne samo da je preko plave boje ukrašene zlatnim zvezdama oslikao 12 apostola i ispunio svoj zadatak, već je uradio i mnogo više dodajući scene iz Postanja i 40 malenih figura Hristovih predaka.

Mnogi danas njegovu ikonografiju tumače kao ključne faze duhovnog razvoja čovečanstva, sa prikazima odnosa između Tvorca i čoveka. Ono što je interesantno jeste da je on bio jedan od retkih umetnika tog perioda, koji je i predstavio Boga i to čak šest puta, zamišljajući ga kao muškarca duge sede kose i brade, stvarajući stereotip koji je i danas popularan. 

Koliko je bio uspešan u svom poslu, govori i podatak da se on među svodove Siksinske kapele vratio godinama nakon što je završio zadatak pape Julija II. Samo ovaj put, poziv je uputio papa Pavle II kako bi oslikao zid oltara sa predstavom Strašnog suda. Dela na kom dominira predstava Hrista i Bogorodice, okruženi sa preko tri stotine figura apostola, proroka, anđela i mučenika. 

Iako danas postoji bojazan da bi veliki broj turista mogao da uništi jedan deo ovog neprocenljivog blaga, freske i posle pet vekova od svog nastanka krase Sikstinsku kapelu i izazivaju strahopoštovanje ljubitelja umetnosti. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka