Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkrivena još jedna slika Rafaela Santija? Veštačka inteligencija potvrdila ono u šta se godinama sumnjalo

Godinama je postojala osnovana sumnja kako je slika nepoznatog autora po imenu de Brécy Tondo, u stvari delo Rafaela Santija. Konačnu odluku donele je veštačka inteligencija.

 Rafaelo Santi.jpg Izvor: Wikimedia Commons (Public Domain)

GODINA JE 1981., a kolekcional i ljubitelj umetnosti Džordž Lester Vinvard u svojim rukama drži sliku nepoznatog umetnika. Pogledom preleće preko platna dugog 93 cm i zadovoljno se smeši dok posmatra lica Bogorodice i Isusa. Siguran je da je upravo kupio nepoznato delo Rafaela Santija jer je sličnost ovog dela sa Sikstinskom Madonom toliko velika, da bi bila slučajnost. 

U narednim godinama Vinvard će pokušavati da dokaže svoju teoriju, međutim, mišljenje stručnjaka je bilo da je slika de Brécy Tondo u stvari viktorijanska kopija spomenute Sikstinske Madone. Zbog čega je neposredno pred svoju smrt 1997. godine, osnovao fondaciju kojoj je ostavio celu kolekciju umetnina koja se nalazila u njegovom vlasništvu i dao zadatak da razotkriju misteriju koja ga je toliko mučila. 

Naučnici proučavaju de BrécyTondo

Istraživači sa Univerziteta u Notingemu i Bredfordu sada su se udružili da bi rešili zagonetku dugu 40 godina. Za potrebe svojih istraživanja napravili su iskorak i upotrebili najsavremenije tehnologije prepoznavanja lica.

"Dok ljudsko oko posmatra lica na slici vidljiva je ogromna sličnost, ali računar može da vidi mnogo dublje i da zabeleži više detalja nego što to mi možemo - u hiljadama dimenzija, do nivoa piksela", objašnjava Hasan Ugail, stručnjak za vizuelno računarstvo u Bradfordu koji je razvio sistem veštačke inteligencije za prepoznavanje lica korišćen u studiji.

Ugail radi na ovom programu od 2002. godine, a razvijen je tako da upoređuje jedno lice s drugim na osnovu karakteristika i prepoznavanja obrazaca - izračunavajući kolika je sličnost među njima. 

"Ove karakteristike mogu biti fizički atributi poput oblika, boje i teksture lica, ali takođe uključuju i na hiljade drugih karakteristika koje se ne mogu opisati vizuelno ili fizički", kaže Ugail i dodaje kako to znači da ovaj program poredi slike i beleži mnogo više detalja nego što bi to moglo ljudsko oko. 

Ako su dva lica više od 75 posto slična, to znači da su ona u identična. U ovom slučaju, veštačka inteligencija je otkrila da je sličnost između dve Bogorodice iznosila 97 odsto, dok su bebe Isusa bile slične za oko 86 odsto.

Zbog čega je zaključio da je delo verovatno Rafaelova slika, a ne kasnija kopija. Pored toga, stručnjak za molekularnu spektroskopiju sa Bredforda po imenu Hauel Edvards, još ranije je otkrio dokaz kako je delo sadržalo određene hemikalije u bojama, koje su bile karakteristične za renesansnu umetnost - uključujući masiko, žuti pigment koji nije korišćen nakon 1700. godine. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka