Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PIRAT SA MEDITERANA: Uzbudljiva priča o Holanđaninu koji je uzeo islam za veru a marokanski grad Sale za svoj novi dom

Autor Aleksandra Cvetić

Mrat Reis je bio rođeni Holanđanin, koji je rešio da plovi morima. Na jednom od putovanja doživeo je brodolom nakon čega se njegov život iz korena menja.

 Murat Rais-0120880401.jpg Izvor: Profimedia

ŽIVOTNA PRIČA JANA JANSONA započinje 1575. godine u Harlemu, u sred krvavog rata koji će se na kraju ispostaviti kao 80-godišnja borba za nezavisnost koju su njegovi sunarodnici zahtevali od Španaca. Istorijski izvori navode da je teritorija njegove zemlje tada većim delom bila namerno poplavljena, a da su izbeglice lutale od sela do sela u potrazi sa skloništem. Mali holandski brodovi po imenu gauzen su se borili protiv moćnih španskih galija i plaćali ogromnu cenu. 

Drugim rečima, Jan odrasta u vreme bezakonja na morima kada na scenu stupaju i državni pirati koji su igrali značajnu ulogu u borbi za nezavisnost Holandije

Podizanje jedra

Prema izvorima još kao mladić je napustio svoju porodicu i krenuo da plovi morima, a sa 25 godina je prvi put preuzeo komandu nad privatnim brodom ali ovo putovanje će se na kraju završiti katastrofom - brodolomom na stenovitim liticama ostrva Lanzarote. Međutim, u pomoć mu pristižu kolege koje su prešle u islam i radile u Alžiru, nakon čega im se iz zahvalnosti pridružuje i uzima novo ime Murat Reis, ali i njihovu veru.

Nakon smrti čoveka koji ga je spasio, on preuzima komandu nad 17 brodova i kreće ka marokanskom priobalnom gradu Saleu sa utvrđenjem. Ispostavilo se da je ovo bila mudra odluka jer je Murata tu proglašen za  admirala, a grad nezavisnom republikom - kako bi izbegli oporezivanje od strane sultana Zidan Abu Maalija. Sultan je bezuspešno pokušavao da opsedne grad, ali je na kraju postigao politički dogovor i priznao Muratov izbor, nakon čega ga je postavio za guvernera. Međutim, politički sukobi u gradu primorali su ga da se nakratko preseli u Alžir, odakle je krenuo u nove avanture na otvorenom moru.

Njegova potraga dovela ga je u jednom trenutku i do primorskog grada Veere. Tu je nakratko opet sreo članove svoje porodice, a vlasti su sve vreme pokušavale da ga ubede da ostane u Holandiji. Međutim, on im je da je postao sledbenik islama čiji dom se nalazi u Saleu. 

Drugi odlazak

Povratak gradu za koji je tvrdio da mu je dom, je predstavljalo kako će se ispostaviti još jedno uspešno poglavlje u njegovoj karijeri. Postao je ozloglašen pirat na Atlantskom okeanu, dok je u Maroku gradio karijeru diplomate. Na svojim putovanjima je na kratko zauzeo britansko ostrvo Lundi, opljačkao Baltimor u Irskoj i plovio sve do Islanda. Dok je iz Salea vršio prepade na španska, italijanska i francuska ostrva, a robove i robu je prodavao u Tunisu. Ostalo je zabeleženo da se njegova posada holandskih, andaluzijskih, mavarskih i turskih korsara borila protiv Mlečana na Kritu i Kipru, sve dok se nisu našli u zasedi malteških vitezova 1635. godine. 

Nakon hapšenja, Murat Reis je trpeo torturu u zatvorima na Malti, sve dok ga njegovi prijatelji nakon pet godina sa ogromnom flotom nisu spasili i odveli nazad u njegov dom u Magrebu. Po povratku mu je ukazana velika čast i imenovan je za guvernera priobalnog grada Ualidije na obali Safija. Međutim, godine loših uslova u tamnici i piratskog života su ostavile fizičkog traga na njemu zbog čega je rešio da se povuče iz javnog života.

Malo poznata i interesantna činjenica koja se vezuje za ovog mavarsko-holandskog pirata je da su njegovi sinovi emigrirali u Novi Amsterdam koji je danas poznat po imenu Njujork. Tokom vremena njihovi potomci su postali istaknuti Amerikanci poput porodice Vanderbilt, Džeki Kenedi i Hamfri Bogarta. Iako ga mnogi danas smatraju izdajnikom koji je porobljavao Evropljane i napustio svoje hrišćanske korene, za druge predstavlja primer veza između nacija i fluidnosti kultura koja je bila popularna tokom perioda u kom je živeo. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka