Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Katedrala u staroj prestonici Evrope, jedna od najstarijih i najpoznatijih znamenitosti Nemačke (FOTO)

Ahenska katedrala je jedan od najvećih spomenika srednjovekovne Evrope i jedna od najpoznatijih drevnih znamenitosti Nemačke.

 Katedrala u Ahenu Izvor: Shutterstock

Kada je Karlo 768. došao na presto sa 20 godina, čekalo ga je puno posla – morao je da stvori jedinstveno carstvo od mnogo različitih naroda - brojnih franačkih plemena od kojih je svako imalo sopstvene tradicije i običaje. "Bilo je tu Rimljana, Vizigota, Langobarda, Alemana, bavarskih plemena i drugih", kaže istoričar Štefan Vajnfurter, autor knjige nastale povodom 12. vekova od smrti Karla Velikog.

Njegovo carstvo moralo je da ima prestonicu, a on je odredio da to bude Ahen - gde je i odrastao na dvoru svog oca Pipina Malog. Od Ahena je želeo da napravi treći Rim i mesto hodočašća. Takav grad je morao da ima impresivnu katedralu.

Možda će vas zanimati i:

Karlo Veliki je poručio izgradnju 796. godine. Gradnju je nadgledao franački graditelj i protomajstor Odo iz Meca. Izgradnja glavnog dela građevine je bila završena 798. godine, a 805. godine je osvećuje papa Lav III.

Centralna struktura je deo od četiri povezane građevine koje se nalaze na južnoj strani carske palate.

Centralna i glavna građevina kompleksa - palatinska kapela - je osmougaonog oblika koju okružuje šesnaestostrani ophodni brod sa dvospratnom galerijom. Osam stubaca formiraju strane oktogona. Između ugaonih stubaca su konstruisani polukružni lukovi iznad kojih je izgrađena tzv. Ahenska rešetkasta arkada.

Nju čine dva puta po dva stuba, jedni iznad drugih. To su korintski stubovi koji su ustvari spolije donete iz Ravene u Ahen, po naređenju i želji Karla Velikog. Poseban naglasak stavljen je na zapadnu galeriju izgradnjom kule.

Oko ove centralne kapele kasnije su dograđivani drugi delovi crkve, pa se današnja građevina sastoji iz više segmenata: gotiičkog hora na istoku, zapadnog pročelja i više bočnih kapela. 

Uzor ahenskoj palatinskoj kapeli verovatno je bio San Vitale u Raveni iz VI veka i doba vladavine Justinijana. Uzor može biti i Sv. Serđ i Vakh u Carigradu, koji je takođe dograđen kao dvorska kapela u vreme Justinijana.

Karlo Veliki nazivan je "ocem Evrope", jer je njegovo carstvo ujedinilo veći deo Zapadne Evrope prvi put nakon pada Zapadnog rimskog carstva. U katedrali čiju je izgradnju započeo, od 936. do 1531. krunisano 30 nemačkih kraljeva i 12 kraljica. Danas se u njoj nalazi Karlov grob.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka