Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

'Pokajte se jer se približava carstvo nebesko': Jovan Krstitelj u očima umetnika (FOTO)

Kako je izgledao život Jovana Krstitelja i koji ključni trenuci vekovima umetnicima služe kao inspiracija?

 Jovan Krstitelj na slici Leonarda da Vinčija Izvor: Leonardo da Vinči (Wikimedia Commons)

Sveti Jovan je bio savremenik i rođak Isusa Hrista, jer je Jovanova majka Jelisaveta bila tetka Isusovoj. Jovanov otac je bio sveštenik Zaharije.

Prema Bibliji, kada je došlo vreme da se ispune reči anđela Gavrila data Zahariju, Jelisaveta je rodila sina. Bilo je to 7. jula (24. juna) i taj se dan praznuje pod imenom Ivanjdan. 

Možda će vas zanimati i:

Kako je izgledao život Jovana Krstitelja i koji ključni trenuci vekovima umetnicima služe kao inspiracija?

Samotnjak od detinjstva, kada je dovoljno odrastao, Jovan je odlučio da ode u pustinju u predele oko donjeg toka reke Jordana. Tu se u samoći predao Bogu i svom pozivu.

Živeo je jednostavno: hranio se akridima (bubama sličnim skakavcima) i medom od divljih pčela, a odevao se u haljinu od kostreti, načinjenu od kamilje dlake, preko koje se opasivao kaišem.

Visokog rasta, crne kose i brade, mršavog i preplanulog lica od sunca, kod ljudi je izazivao strahopoštovanje.

 Jovan Krstitelj
Jovan Krstitelj
Izvor: Leonardo da Vinči (Wikimedia Commons)

Jovan je otvoreno govorio protiv ljudskih mana i bezobrazluka i pozivao je ljude da se pokaju. Veoma brzo se pročulo za mudrog pustinjaka, pa je narod sa svih strana dolazio da sluša njegove besede.

Jedni su mislili da je Jovan obećani Mesija, a drugi da je on neki od starih proroka, koji je ustao iz mrtvih: "Jesi li ti Ilija ili koji drugi prorok?", a on bi ima odgovarao: "Nisam, ja sam glas koji viče u pustinji".

Pokajanje je jedna od najvažnijih hrišćanskih dogmi, o kojoj je propovedao i Jovan Preteča. U reci Jordan krštavao svakoga ko je želeo da se pokaje za svoje grehe, ali nije činio da nestanu. Krštenje je znak pokajanja, ali ne i oproštenja grehova.

U isto vreme dok je Jovan krštavao na Jordanu, Isus Hrist je počeo da drži svoje javne propovedi. Kada je i sam Hrist došao da se krsti Jovan mu je rekao: "Ti mene treba da krstiš, a Ti dolazis da ja krstim Tebe?" 

Smrt Jovana Preteče

Bilo je to vreme kada je, prema Bibliji, razvrat rimskog društva bila na vrhuncu.

Kada je Irod Antipa, carski namesnik Galileje i Pereje bio u gostima kod svog brata Filipa, takođe carskog namesnika druge oblasti, zaljubio se u Filipovu zenu Irodijadu, i ona u njega. Irod je tada oterao svoju ženu, ćerku arapskog cara Arete i - iako mu je brat još bio živ - uze za ženu Irodijadu, koja je sa sobom dovela svoju ćerku Salomu. 

Braneći javni moral, Jovan počne protestovati i javno izobličavati ovakav postupak. Irod najpre nije smeo da napadne Jovana, jer ga je i sam poštovao, a plašio se i pobune naroda. Međutim, kasnije ipak naredi da ga uhvate i bace u tamnicu, kako bi ga zaplašio. Irodijada nije imala ni poštovanje ni strah, smišljala je kako da ubije Jovana.

Povodom svog rođendana Irod je priredio veliko slavlje za sve svoje vojvode i činovnike. Pilo se mnogo vina, pesma se orila, a kad su se gosti napili, među njih izađe vitka i lepa Saloma, i počne da igra i veštom igrom dovede Iroda i njegove goste u takvo raspoloženje, da Irod, razdragan do ludila, obeća da ce joj kao nagradu dati šta god zatraži.

Devojka, nije znala šta bi tražila, i otišla je kod majke da se posavetuje. Saloma je na majčin savet, zatražila Jovanovu glavu na tanjiru.

Tako je 29. avgusta (11. septembra, po novom kalendaru), završio svoj život Jovan Krstitelj.

 Saloma sa glavom Jovana Krstitelja na tanjiru
Saloma sa glavom Jovana Krstitelja na tanjiru
Izvor: Bernardino Luini (Artokoloro Quint Lox Limited / AKG / Profimedia)

Ikonografija

Tri ključna događaja iz Jovanonog života: propovedanje, krštavanje i obezglavljenje, postali su osnova oko koje su umetnici gradili svoje predstave.

- Desnom rukom pokazuje nebo

Jedna od osnovnih predstava je ona dok stoji i desnom rukom pokazuje na nebo, a u levoj drži dug štap koji na svom vrhu ima oblik krsta, preko koga stoji traka sa ispisanim rečima: "Pokajte se jer se približava carstvo nebesko".

 - Jovan dok propoveda

Sveti Jovan je smatran poslednjim velikim prorokom. Naziva Pretečom jer se pojavio pre Hrista i kako bi pripremo ljude za njegov dolazak i učenje. 

- Jovan kako krštava

Krstitelj se naziva zato što je krstio Isusa Hrista. Sveti Jovan je primer karaktera čvrste volje, odvažnosti, pravižnosti, istine i poštenja. Na ikonama se Jovan slika kako krštava Isusa na Jordanu.

- Jovan sa svojom glavom na tanjiru

Među predstavama Jovana Preteče česta je i ona kada u desnoj ruci drži tanjir i na njemu odsečenu glavu, kao simbolični znak svoje smrti. Takođe, Jovanova glava na tanjiru česta je na predstavama same Salome koja ju je od cara Iroda i zatražila.

Kada govorimo o stilu, on se menjao zajedno sa likovnim tendencijama koje su vladale u određenoj epohi na datom podneblju. Neki uopšteni osvrt, i tumačenje koje može da se primeni na sve teme, važi i za predstave Jovana Krstitelja. Skrušeno i bez previše razmahanog pokreta umetnika u srednjem veku, zatim renesansa koja je svoje likove studirala i predstavljala idealizovano, ali sličnije ljudima koji su okruživali umetnika. Zatim raskošni barok i rokoko, kada i sveci uživaju u blagodetima materijalnog sveta. A onda i romantizam, klasicizam... Bibljijski likovi nisu izostavljani, pa je tako i Jovan Krstitelj vekovima deo vizija čuvenih stvaralaca.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka