Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Galerijska "Mona Liza" je obavezna: 11 dela koja nikako ne smete da propustite u Galeriji Matice srpske

Galerija Matice srpske od 19. veka čuva umetničke radove značajne za nacionalnu istoriju, a evo i koja od brojnih impresivnih dela iz stalne postavke ne smete da propustite.

 galerija-matice-srpske_1426392821 Izvor: Nenad Nedomacki / Shutterstock.com

U samom centru Novog Sada, a opet ušuškana i smeštena u mirno okruženje, Galerija Matice srpske od 19. veka čuva umetničke radove značajne za nacionalnu istoriju.

Nalazi se na Trgu galerija, na uglu ulica Vase Stajića i Miroslava Antića, a ako dolazite iz centra, onda Bulevarom Mihajla Pupina dođite do broja šest, tu će kroz prolaz videti dve zgrade. Prva je Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, a druga je ona koju tražite - Galerija Matice srpske.

Možda će vas zanimati i:

Od osnivanja do danas Galerija Matice srpske imala je potporu svog osnivača - Matice srpske i svih njenih članova - srpskih intelektualaca koji su živeli u Habzburškoj monarhiji. Predlog da se osnuje Srpska narodna zbirka ili Muzeum, i galerija u njenom sastavu, dao je 1847. godine Teodor Pavlović, tadašnji sekretar Matice srpske i jedan od njenih najuglednijih članova.

Iz Pešte u Novi Sad je preseljena 1864. godine, a u zgradu do koje ste došli, preseljena je 1958. godine, od kada funkcioniše samostalno.

Vreme je za ulazak

Računajte da će gotovo sigurno u toku biti neka tematska izložba, pa izdvojte dovoljno vremena. Kada nju pogledate, posvetite se stalnoj postavci, krenite po spratovima i po vekovima...

Stalna postavka podeljena je u četiri celine: Umetnost 18. veka u kolekciji Galerije Matice srpske; postavka srpske umetnosti 19. veka pod nazivom Ljudi i događaji; Modernizmi - dela srpske umetnosti 20. veka i Slike velikih formata.

Konzervacija i restauracija

Od 19. veka u Galeriji Matice srpske funskcioniše i odeljenje za konzervaciju i restauraciju.

Konzervatori i restauratori GMS bave se preventivnom zaštitom kao i radom na aktivnoj konzervaciji na delima Galerije, kao i drugih muzejskih ustanova, s akcentom na primeni principa postupne i minimalne intervencije.

U fundusu Galerije Matice srpske nalazi se oko 7000 dela, a sva izložena su reprezentativna. Od ikona i religioznih kompozicija tradicionalnog zografskog, ranobaroknog i reprezentativnog visokog i kasnobaroknog srpskog slikarstva 18. veka do dela koja su bila ključna u formiranju modernog slikarskog izraza. Iz prostorije u prostoriju susretaćete se sa imenima poput Uroša Predića, Paje Jovanovića, Milana Konjovića i Save Šumanovića.

Koja dela iz stalne postavke ne smete da propustite?

Galerija Matice srpske je jedna do retkih muzejskih ustanova koja prati tokove svih onih oblasti koje mogu doprineti promociji i popularizaciji kulture i umetnosti. U današnje vreme, a u odnosu na publiku - to su veb-sajt i društvene mreže. Galerija Matice srpske daje ono najpotrebnije - informacije, koje su uz to i - zabavne.

Na veb sajtu Galerije Matice srpske pronašli smo onu ključnu - šta od svih tih impresivnih dela, posebno ako nemate mnogo vremena - ne smete da propustite!

Prenosimo vam njihovu preporuku:

1. Grafika Sveti Sava sa Srbima svetiteljima Doma Nemanjina najstarije je delo u ovom mediju u srpskoj umetnosti, a ujedno i čestitka adresirana carici Mariji Tereziji.

2. Ikona Sveti Dimitrije pronađena u zvoniku Almaške crkve u Novom Sadu, jedan je od najzanimljivijih prikaza ovog svetitelja na vatrenom konju.

3. Autoportret Stefana Teneckog jedan je od prvih autoportreta u srpskoj umetnosti, na kojem je slikar iskazao visok nivo samosvesti i istakao svoj društveni položaj.

4. Preispitivanje sopstva i čovekovog postojanja donosi Autoportret Stevana Aleksića, umetnika koji je u srpsko slikarstvo uneo ideje simbolizma.

5. Istorijska kompozicija Majska skupština predstavlja izuzetan vizuelni dokument najvažnijeg događaja u istoriji Srba na teritoriji Vojvodine u 19. veku.

6. Portret Anka Topalović rođ. Nenadović izdvaja se kao najraniji ženski portret koji je naslikala jedna žena – prva srpska akademska slikarka Katarina Ivanović.

7. Slika Mornar na molu predstavlja enigmatičan lik lađara, kojeg je "kubistički isklesao" Sava Šumanović tokom svog boravka u Parizu.

8. Na slici Nadurena devojčica Uroš Predić je savršeno zabeležio ličnost i duh deteta. Ova Galerijska "Mona Liza" nijednog posetioca ne ostavlja ravnodušnim.

9. Pejzaž Durmitor izveden slobodnim, brzim i spontanim potezima, uvodi nas u svet simboličkog planinskog predela kako ga vidi Petar Lubarda.

10. Ranjeni Crnogorac jedan je od studentskih radova Paje Jovanovića, zahvaljujući kojem je stekao svetsku slavu kao slikar "imaginarnog Balkana".

11. Genius na lucidan i groteskni način kritikuje stanje društva koje je slikar Ivan Tabaković osetio kao hroničar svog vremena.

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka