Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SKROVIŠTE NA KRAJU SVETA: Eko kuće na krajnjem severu Norveške vraćaju čoveka samom sebi

Ovo arktičko skrovište je malo moderno selo koje se sastoji od deset monofunkcionalnih kuća namenjenih izdavanju.

 profimedia-0356965134 Izvor: Katrina Sorgard / mediadrumworld / Media Drum World / Profimedia

Na krajnjem severu Norveške, na malom ostrvu u arhipelagu Fleinvær unutar Arktičkog kruga, kompozitor i džez muzičar Havard Lund stvorio je, u saradni sa renomiranim norveškim arhitektonskim biroima, utočište za umetnike i sve one koji žele da pobegnu od realnosti. Impresivno prirodno okruženje nadahnjuje, podstiče kreativnost i kontemplaciju, vraća čoveka samom sebi.

Možda će vas zanimati i:

Ovo arktičko skrovište je malo moderno selo koje se sastoji od deset monofunkcionalnih kuća namenjenih izdavanju. Ove kolibe izgrađene su od kebonijevog drveta i počivaju na štulama, dok su čeličnim kablovima pričvršćene za krševitu stenu. Postoje četiri objekta za spavanje, kupatilo, kuća za kuvanje i trpezarija, dnevni boravak (koncipiran kao studijska soba sa klavirom), sauna, kuhinja na otvorenom i kuća zvana ‘kula za velike misli’.

I sam naziv kompleksa, Fordipningsrommet prevodi se kao "prostor za duboke misli". Oličenje ove ideje najprisutnije je u kolibi smeštenoj na samom vrhu padine, koja podseća na džinovsku kućicu za ptice. Iz nje se pruža prekrasan pogled na more i susedna ostrva. To je savršeno mesto za posmatranje fenomena Aurora borealis, severnog svetla koje se pojavljuje na nebu arhipelaga od septembra do aprila. Od novembra do sredine januara, na ovom lokalitetu nema direktne sunčeve svetlosti, ali postoje neverovatni pogledi na Mesec i zvezde.

Svaka od deset ekoloških stambenih kabina gostima pruža uvek nov i drugačiji pogled na Norveško more, obližnja ostrva, biocenoze ptica, izlaske i zalaske Sunca, severnu svetlost, ponoćno sunce i drugo.

Dizajnirane su kao slobodnostojeće kutije presvučene održivim tropskim drvetom. Kompozicija objekata spušta se niz padinu brežuljka i time pokreće inicijativu za istraživanjem ne samo ostrva i njegovih vizura ka horizontu, već i sopstvenih unutrašnjih misli i osećanja.

Kompleks je dizajniran i izgrađen tako da funkcioniše kao jedinstven oblik i nudi svojevrsno komforan smeštaj. Umesto luksuza, ponuđeni su najkvalitetniji prirodni materijali i samo ono što je potrebno da bi se obavljale najosnovnije životne funkcije – kuvanje, čišćenje i spavanje. Prostor je strogo minimalistički i opremljen je po principu ‘potrebnog i dovoljnog’. Sve je u njemu podređeno kontemplaciji, inspiraciji i kreativnom razmišljanju.

Ovaj prostor inače pripada regionu sa kog su potekli ili su u njemu boravili poznati nordijski mislioci i filozofi koji su činili školu klasične nordijske filozofije. S obzirom da se na lokaciju stiže trajektom koji pristaje u malu privatnu luku, prvi objekat u koji posetilac kroči je – sauna. Ona po definiciji predstavlja mesto fizičkog, a time, u siboličkom smislu, i duhovnog pročišćenja.

Sve kabine imaju prozore od poda do plafona, sa kojih puca spektakularan pogled na planine živopisnog arhipelaga Lofoten, kao i na beskrajno more i nebo. Drvene fasade na kojima klimatske prilike upisuju tragove vremena i tako ih prisno i iskreno uklapaju u ambijent, u dijalogu su sa drvenim oblogama u enterijeru upravo preko tih širokih prozora.

Uzbudljiva arhitektura i dramatični prirodni pejzaži obećavaju svakom korisniku angažovano i nikada dosadno povlačenje iz sveta.

San modernog čoveka o odlasku na pusto ostrvo, konačno može biti ostvaren.

(MARE JANAKOVA GRUJIĆ, Eko kuća Magazin)

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka