Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Umetnik koji je kršio pravila: 8 stvari koje moramo da znamo o Rembrantu

"Poredite me sa Rembrantom? Kakvo svetogrđe! Sa Rembrantom, kolosom umetnosti! Trebalo bi da klečimo pred Rembrantom i nikada nikoga ne upoređujemo s njim!"

  Izvor: Shutterstock

1. Rembrant je živeo u, takozvano, Zlatno doba Holandije, i bio je vodeći slikar barokne epohe (rođen 15. jula 1606, preminuo 4. oktobra 1669. godine).

2. Rembrant je bio odličan portretista, a to svoje umeće, osim u klasičnim portretima odlično je primenjivao i u velikim istorijskim i biblijskim temama.

3. Često je slikao autoportrete, što je bila svojevrsna vrsta eksperimenta s obzirom da je sam sebe slikao u različitim fazama života, odnosno, pratio je kako stari.

4. Pored slikarstva, Rembrant je bio prilično dobar i kao grafičar. Bio je sposoban da u bakropisima napravi izuzetno složene detalje na malom prostoru. Njegovi bakropisi prevazišli su granice Holandije i dali mu međunarodnu slavu. 

5. Rebmrant je bio majstor svetla i prikazivanja odnosa svetlo-tamno, kjaroskura. Ta igra svetlom doprinosila je dramatičnosti scene, a likovima davala karaktere.

6. Rembrant je prekršio pravila koja su do tada važila za slikanje istorijskih, alegorijskih i biblijskih kompozicija. Njegovi likovi nisu bili formalni, nego su izgledali prirodno i spontano. Njegovi glavni likovi kao da se pripremaju za misije ili se zajedno opuštaju, dok su sporedne figure prirodno raspoređene oko jedne žarišne tačke. 

7. Uprkos finansijskom uspehu, do kasnih 1640-ih, Rembrant je potrošio svoje bogatstvo i više nije mogao da plaća hipoteku. Prodao je kuću, mnoge predmete, slike iz svoje kolekcije i svoju štampariju. Preselio se sa porodicom u manji dom i nikada se nije finansijski oporavio. Umro je u siromaštvu.

8. Kada je jedan kritičar iz devetnaestog veka rekao da je jedno delo Augusta Rodina u istom duhu kao i Rembrantovo, Rodin je odgovorio: "Poredite me sa Rembrantom? Kakvo svetogrđe! Sa Rembrantom, kolosom umetnosti! Trebalo bi da klečimo pred Rembrantom i nikada nikoga ne upoređujemo s njim!"

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka