Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neotkrivena Afrika: Do sada neviđeni istorijski i umetnički eksponati dostupni su javnosti

Predmeti sa izložbe će biti preneti u Muzej knjige i putovanja gde će moći da se vide kao deo stalne postavke.

  Izvor: Foto: Udruženje Adligat

U PTT muzeju je juče, 6. juna, zatvorena izložba pod nazivom "Neotkrivena Afrika" koja je trajala od 25. maja. Na izložbi su prikazana 62 izuzetna predmeta iz Legata afričke umetnosti Slobodanke i Stanimira Jovanovića.

Umetnički predmeti od slonovače, terakote i poludragog kamenja, koža pitona, torbica od bebe krokodila koju krasi glava ove životinje, čak i vrata rezidencije jednog poglavice nigerijskog plemena Joruba samo su neki od neobičnih eksponata.

Povezane vesti

Povezane vesti

Značajni istorijski i umetnički predmeti po prvi put su postali dostupni javnosti 25. maja, na Dan Afrike koji se obeležava u znak sećanja na osnivanje Organizacije afričkog jedinstva, današnje Afričke unije. Pošta Srbije je ovim povodom objavila i specijalno izdanje poštanskih maraka.

Novo filatelističko izdanje slavi višedecenijsko prijateljstvo Jugoslavije i Srbije sa nacijama afričkog kontinenta. Tri propratne vinjete uz novu marku imaju tri predmeta iz Adligata: torbicu od kamilje kože iz Tunisa, figure ratnika i njegove supruge iz Masai plemena iz Kenije i molitvenik na pergamentu iz etiopske orijentalno-pravoslavne crkve iz Aksuma.

Software:Layout from Instagram
Izvor: Profimedia/Shutterstock

Foto: Udruženje Adligat

Ova umetnička zbirka je poklonjena Muzeju knjige i putovanja Udruženja Adligat. Donator Stanimir Jovanović bio je karijerni diplomata SFR Jugoslavije, otpravnik poslova u Lusaki i Rabatu, a službovao je i u Lagosu i Vašingtonu. Zbirka je pažljivo stvarana decenijama i uključuje predmete sakupljene širom afričkog kontinenta – od Zambije i Zimbabvea, do Benina, Gane, Gabona i Nigerije.

Među intrigantnim eksponatima nalazi se i jedno neuručeno, ali potpisano pismo Josipa Broza Tita predsedniku Zambije, kao i jedno pismo predsednika Zambije upućeno Titu.

Direktor PTT muzeja i osnivač Udruženja Adligat, Viktor Lazić, istakao je da izložba "Neotkrivena Afrika" prikazuje predmete velikog umetničkog i kulturnog značaja i da su "Jugoslavija i Srbija afričkim narodima uvek pruđale bratsku ruku prijateljstva, podrške i razumevanja. Zato ne čudi što nijedan predmet koji se nalazi u beogradskim muzejima nije stigao do Srbije kao plen zavojevača, već kao dar afričkih prijatelja i uz odobrenje meštana." Lazić je dodao da je prijateljstvo između Afrike i Srbije stvoreno na zdravim korenima jednakosti i poštovanja.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Udruženje Adligat

Predmeti sa izložbe će biti preneti u Muzej knjige i putovanja gde će moći da se vide kao deo stalne postavke.

Na kraju predstavljanja izložbe pročitane su poznate afričke poslovice koje su aktuelne u svim vremenima i na svim meridijanima.

  • Kada učite muškarca, učite jednog čoveka. Kada podučavate ženu, podučavate celu generaciju.

  • Ujedinjeni mi smo stena, podeljeni mi smo pesak.

  • Vojska ovaca koju predvodi lav može da pobedi vojsku lavova koju predvodi ovca.

  • Izgubiti se, to znači naučiti put.

  • Najbolji trenutak da posadiš drvo bio je pre dvadeset godina. Drugi najbolji trenutak je sada.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka