Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Brazil gradi još jednu statuu! Ovo su veličanstveni kipovi Hrista širom sveta kojima će se pridružiti

Statua Hrista Spasitelja je simbol Brazila i jedna od najpoznatijih i najposećenijih atrakcija sveta. Najnovija statua posvećena Hristu, koja će biti završena do kraja godine, je Hrist Zaštitnik u brazilskom gradu Enkantado. Međutim, ...

  Izvor: Hrist Zaštitnik, Foto: Profimedia

Veličanstvena statua Hrista Spasitelja u Rio de Žaneiru je jedan od najpoznatijih i najposećenijih spomenika na svetu. Simbol grada, ali i čitavog Brazila, posmatra Rio sa vrha planine Korkovado. Statua je visoka 38 metara sa postoljem, a raspon ruku je 28 metara. Hrist Spasitelj će ove jeseni "napuniti" 90 godina.

Povezane vesti

Povezane vesti

U Brazilu se trenutno gradi još jedna veličanstvena statua Hrista u gradiću Enkantado, u južnoj saveznoj državi Rio Grande do Sul. Vlasti su odlučile da izgradnjom statue Isusa Hrista podstaknu razvoj turizma u malom mestu sa svega 22.000 stanovnika. Završetak nove statue, imena Hrist Zaštitnik i visine 43 metra sa postoljem, planiran je za drugu polovinu ove godine. Raspon ruku Isusa Zaštitnika biće 36 metara. Imaće stakleni lift u sebi i vidikovac na grudima.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
Hrist Zaštitnik u Brazilu
Foto: Profimedia

Statua Hrista Spasitelja u Rio de Žaneiru je uvrštena i u Sedam svetskih čuda novog sveta, iako je ovo tek peta statua Hrista po visini u svetu. Mnoge druge zemlje, uglavnom izrazito katoličke nacije, imaju veličanstvene statue Hrista za koje možda niste čuli.

Impozantne statue Hrista širom sveta

Hrist Kralj (Cristo Rei), Portugal

Statua Hrista Kralja koji raširenih ruku gleda na grad, kao da hoće da ga zagrli, nalazi se na steni iznad reke Težo u Lisabonu. Inspirisana je statuom Hrista Spasitelja u Riju i sagrađena između 1959. i 1969. godine. Ovaj impozantan kip nalazi se na postolju visine 82 metra, a sama statua je visoka 28 metara.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
Hrist Kralj u Portugalu
Foto: Shutterstock

Hrist iz Vung Taua, Vijetnam

Zajednica vijetnamskih katolika zaslužna je za izgradnju velelepne statue Hrista Kralja u gradu Vung Tau. Građena je od 1974. do 1994. godine. Sama statua je visoka 34 metra, a uključujući i postolje visina iznosi 36 metara. Moguće je popeti se na vrh jer unutar statue postoje stepenice. Za razliku od drugih sličnih statua, ova ima oreol oko Isusove glave koji nije samo ukras, već istovremeno služi i kao gromobran.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
Hrist iz Vung Taua, Vijetnam
Foto: Dong Nhat Huy / Shutterstock

Hrist Mira (Cristo de la Concordia), Bolivija

Statua Hrist Mira koja se nalazi na vrhu brda San Pedro istočno od grada Koćabamba je najveća i najteža statua Isusa u svetu. Visina statue je 34,2 metra, dok je ukupna visina sa postoljem 40 metara, a težina čak 2.200 tona. Istovremeno, to je statua Hrista koja se nalazi na najvišoj nadmorskoj visini – 2.840 metara iznad nivoa mora. Na putu do nje se nalazi 2.000 stepenika, a još 1.400 vas deli od vidikovca na vrhu statue. Izgradnja ovog kipa je završena 20. novembra 1994. godine.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
Hrist Mira u Boliviji
Foto: Shutterstock

Hrist Kralj (Pomnik Chrystusa Króla), Poljska

Statua je izgrađena 2010. godine i nalazi se u poljskom gradu Svjebođin. Ovo je za sada najviša statua Isusa u svetu. Visoka je 52,5 metara sa postoljem, a sam kip ima visinu od 36 metara kada se računa i kruna od dva metra na njegovoj glavi. Izgradnja je koštala više od 1,4 miliona dolara, a novac je prikupljen donacijama vernika iz celog sveta.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
Hrist Kralj u Poljskoj
Foto: Krzysztof Slusarczyk / Shutterstock

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka