Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Četvrti otvoreni poziv za umetnike u okviru projekta Evropska laboratorija veštačke inteligencije

Prijave za umetnike koji istražuju nove umetničke forme uz pomoć nauke otvorene su do 7. oktobra, a aplikacije umetnika iz Srbije ulaze istovremeno i u selekciju na nacionalnom nivou.

  Izvor: Foto: Ars Electronica/Robert Bauernhansl

Centar za promociju nauke objavljuje početak četvrtog otvorenog poziva za umetnike unutar projekta Evropska laboratorija veštačke inteligencije (European ARTificial Intelligence Lab – AI Lab). Naučni partner četvrte rezidencije biće SETI institut iz Kalifornije, SAD. Poziv se odnosi na umetnike iz celog sveta čiji se radovi bave veštačkom inteligencijom i koji integrišu teme bliske misiji SETI instituta da istraži, razume i objasni poreklo, prirodu i rasprostranjenost života u univerzumu. Prijave su otvorene do 7. oktobra 2020. godine.

Naziv rezidencije je SETI x AI. Kroz konkurs se podstiču umetnici koji koriste nove medije i tehnologiju i/ili oni čiji rad pokazuje direktnu vezu sa savremenim naučnim poduhvatima istraživača instituta SETI. Poziv je otvoren za umetnike koji rade u oblastima robotike, elektronske muzike, pozorišta i plesa, bio-umetnosti, data-umetnosti, računarske umetnosti, umetnosti koja se bavi klimom, film i fotografija, filozofija, poezija, skulptura i šire. Poseban naglasak biće stavljen na projekte koji razmatraju veštačku inteligenciju, promišljaju o počecima života i kritički odražavaju naš antropocentrični pogled na svet.

STRUKTURA REZIDENCIJE

Rezidencija predviđa boravke u SETI institutu kao i u Futurelab-u Ars elektronike. Program je osmišljen kako bi umetnici kroz susrete sa naučnicima i ekspertima za veštačku inteligenciju, stvorili i razvijali novu dimenziju svog umetničkog stvaralaštva. Odabrani umetnik/umetnički kolektiv dobija 3000 evra za honorar i 7000 evra za produkciju rada, uz pokrivanje svih drugih pripadajućih troškova.

Prvi deo rezidencije podrazumeva boravak i mentorski rad u trajanju od 4 do 6 nedelja u SETI institutu. Drugi, produkcioni deo rezidencije u trajanju od 3 do 6 nedelja (nakon završetka prvog dela), biće u Futurelab-u Ars elektronike. Treći deo rezidencije sastoji se od predstavljanja rada u okviru Festivala Ars elektronika 2021.

Poziv za umetnike iz čitavog sveta je otvoren do 7. oktobra 2020. Učešće u ovom projektu je izuzetna prilika da umetnici istraže nove umetničke forme uz pomoć nauke, a pod vrhunskim naučnim mentorstvom.

REGISTRACIJA

Uslov za učešće je registracija u bazi Ars elektronike, uz predaju sledećih materijala:

• kratak video-zapis umetnika na kome će predstaviti sebe, svoj rad, inspiraciju za učešće na projektu i cilj rezidencije (do 5 minuta);

• nacrt koncepta rada koji žele da realizuju kroz rezidenciju;

• nacrt plana produkcije sa troškovima i rokovima;

• portfolio odabranih radova, sa biografijom i kontaktima;

• popunjen upitnik.

Proces registracije umetnika odvija se direktno preko portala Ars elektronike, na adresi:

https://calls.ars.electronica.art/ailab/

NACIONALNA SELEKCIJA

Aplikacije umetnika iz Srbije koji su se prijavili na ovaj konkurs istovremeno ulaze i u selekciju na nacionalnom nivou. Realizacija projekta na nacionalnom nivou podrazumeva autorsku nagradu (150.000 RSD), troškove produkcije rada (250.000 RSD), opšte troškove postprodukcije i promocije rada, mentorsku podršku lokalnih eksperata u domenu veštačke inteligencije i premijerno izlaganje u okviru programa art+science za 2021.

Software:Adobe Photoshop Camera Raw 11.4.1 (Windows) Created: 2020:09:01 21:10:13
Izvor: Profimedia/Shutterstock

Kristina Tica, nacionalna pobednica 2020

O PROJEKTU I PARTNERIMA

Evropska laboratorija veštačke inteligencije (European ARTificial Intelligence Lab – AI Lab) će u fokusu imati pitanja koja prevazilaze tehnološku i ekonomsku sferu kako bi se preispitali kulturni, psihološki, filozofski i duhovni aspekti koje u sebi ima  veštačka inteligencija. Kroz autentičnu perspektivu 13 raznovrsnih partnera iz raznih delova Evrope, projekat AI Lab objedinjuje vizije, očekivanja i strahove koje povezujemo sa konceptom buduće, sveobuhvatne veštačke inteligencije. Velikim brojem programskih aktivnosti, poput izložbi, edukativnih radionica, konferencija, predavanja, performansa, koncerata, rada sa mentorima i rezidencija, Evropska laboratorija veštačke inteligencije kreira jedinstveno okruženje pogodno za interdisciplinarni rad, transnacionalnu mobilnost umetnika i interkulturnu razmenu.

Koordinator projekta je Ars elektronika iz Linca (Ars Electronica), a pored Centra za promociju nauke iz Beograda, partneri su i Kulturni centar Onazis iz Atine, VAH iz Amsterdama (Waag Society), Sajens geleri iz Dablina (Science Gallery), Heksagon iz Grenobla (Hexagone Scene National Art Sciences), Lije unik iz Nanta (le lieu unique), Gluon iz Brisela, SOU festival iz Tbilisija, Laboral iz Hihona (LABoral) i Etopija iz Saragose (Etopia), galerija Kapelica iz Ljubljane i Kalčr jard iz Helsingora (Culture Yard). 

KONTAKTI

Kontakt osoba projekta na nacionalnom nivou je Petar Laušević: [email protected]

Kontakt osoba za medije u Srbiji je Ljiljana Ilić: [email protected]

Više informacija o projektu možete naći na:

https://ars.electronica.art/ailab/en/

http://eu.cpn.rs/active_projects/european-artificial-intelligence-lab/

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka