Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tokom restauracije Mikelanđelove skulpture otkriveni ranije nepoznati detalji

Zbog pandemije novog virusa korona čišćenje Bandini Pieta bilo je pauzirano, a sada iz Museo dell'Opera del Duomo javljaju da su radovi nastavljeni, kao i da su otkriveni nekinovi detalji.

  Izvor: Foto: Profimedia

Prošle godine tim restauratora iz ustanove "Museo dell'Opera del Duomo" u Firenci, započeo je restauraciju jedne od Mikelanđelovih skulptura Bogorodice i Hrista. Zbog pandemije novog virusa korona čišćenje Bandini Pieta bilo je pauzirano, a sada iz ove institucije javljaju da su radovi nastavljeni.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Foto: Profimedia

Kako je reč o prvoj poznatoj restauraciji skulpture, prisustvo je omogućeno i posetiocima, koji ulaze u manjim grupama, tim pre što se radi o jednom od najvećih umetnika svih vremena.

Nepoznati a sada otkriveni detalji, uključuju umetnikove oznake alata, koje su bile skrivene pod vekovima starim nanosima prašine i voska, prenosi RTS.

Restauratori sada pomoću komada pamuka koji su umočeni u dejonizovanu toplu vodu, čiste nagomilanu prljavštinu iz pukotina umetničkog komada mermera iz Karare.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Foto: Profimedia

Poznato je da je Mikelanđelo isklesao Bandini Pieta između 1547. i 1555. godine, kada je imao skoro 80 godina.

To je inače treća poznata Pieta renesansnog majstora.

Prethodna je u Vatikanu, u blizini ulaza u baziliku Svetog Petra, a kasnija verzija, poznata kao Rondanini Pieta, izložena je u muzeju u Milanu.

Iz muzeja u Firenci objašnjavaju da, za razliku od druge dve Piete, gde Hristovo telo drži samo njegova majka, Hristovu figuru u Bandini Pieti drže i Marija Magdalena i biblijski lik Nikodim, čije je lice autoportret samog umetnika -  Mikelanđela.

Mikelanđelo je nameravao da skulpturu postavi u rimsku kapelu i to u blizini lokacije gde je predvideo da bude njegova grobnica.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka