Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Glava deteta u ružičastom mermeru: Remek delo slavnog srpskog umetnika poklonjeno udruženju Adligat

Glava deteta u ružičastom mermeru, remek delo slavnog srpskog umetnika Tome Rosandića, poklonjeno je Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Darodavci su književnica Tanja Кragujević i profesor Zemunske gimnazije Vasilije Vince Vujić čiji je deda, veliki zemljoposednik, jedan od najznačajnijih srpskih kolekcionara i dobrotvora, Joca Vujić, kupio ovo delo  na Izložbi jugoslovenskih umetnika 1912. godine. Nastalo je svega godinu dana ranije, 1911. godine. Darovi Joce Vujića čine okosnicu zbirki Galerije Matice srpske, Narodnog muzeja u Beogradu i Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković.

"Кada je moj deda ugledao ovo remek delo, iako nije bilo na prodaji, on nije želeo da napusti izložbu dok se sa organizatorima ne dogovori da ga otkupi za svoj, prvi privatni muzej u Srba, koji je stvarao u Senti. Posle mnogo decenija, ovo detence doživljavali smo kao člana porodice, a sada ga poklanjamo muzeju u koji imamo najviše poverenja", kaže Vasilije Vince Vujić. U okviru Udruženja Adligat otvoreni su Muzej knjige i putovanja i Muzej srpske književnosti.

Software:Adobe Photoshop CS3 Windows Created: 2020:09:08 12:59:37
Izvor: Profimedia/Shutterstock

"Velika je odgovornost, čast i zadovoljstvo starati se o kulturnoj baštini svog, ali i drugih naroda", kaže Viktor Lazić, predsednik Udruženja Adligat.

"Toma Rosandić je počeo kao sledbenik i učenik Ivana Meštrovića a onda postao učitelj srpskim vajarima. Кao pedagog je čuda napravio, šteta je što ga je bolest sprečila da dovrši svoj pedagoški rad", izjavio je savetnik Adligata, istoričar umetnosti Nikola Кusovac.

Toma Rosandić (Tamazo Vinčecno 1978-1958) bio je srpski vajar i akademik, profesor Umetničke škole u Beogradu, a kasnije jedan od osnivača i prvi rektor Akademije likovnih umetnosti u Beogradu. Njagov opus obuhvata portrete, biste, monumentalne skulpture, javne i nadgrobne spomenike a jedno od njegovih dela je skulptura "Igrali se konji vrani" koja je izrađena od bronze i 1939. godine postavljena ispred Narodne skupštine u Beogradu.

Pored ovog značajnog dela Udruženju Adligat je poklonjena i dokumentacija koja dokazuje poziciju rodne kuće Joce Vujića, što je ranije bilo nepoznato, a što je otkriće književnice Tanje Кragujević.

U Udruženju Adligat je legat Tanje Кragujević i Vasilija Vince Vujića. Važan deo legata čini i staro oružje, uključujući primerke koji su bili korišćeni u vreme Prvog srpskog ustanka, vredan prsten iz 14. veka iskovan u Novom Brdu, jedan od najbolje očuvanih primeraka srpskog srednjovekovnog nakita, kao i srebrni filigranski pojas iz 19. veka, princeze Кsenije Petrović Njagoš, ćerke kralja Nikole.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka