Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ukradeni rimski spomenik neprocenjive vrednosti pronađen kod manastira

Rimski epigrafski spomenik iz drugog veka koji je posvećen visoko odlikovanom rimskom legionaru jedinstven je u svetu po onome što je na njemu posle 19 vekova sačuvano. Ima u 15 redova opisano žitije visokog legionara i deo stopala.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Jedinstven i izuzetno vredan rimski spomenik koji je ukraden sa deponije u Vinči, pronađen je danas, saznaje "Blic".

Spomenik iz drugog veka, pronađen je u šumarku pokraj asfaltnog puta nedaleko od manastira Rajinovac u Begaljici. To praktično znači da je spomenik iznet sa deponije u Vinči i pored rampe, kamera i čuvara i odnešen.

Spomenik su po svemu sudeći lopovi tu ostavili kada je vest o nestanku spomenika objavljena u medijima i nakon što je policija pokrenula istragu.

Za sada prema saznanjima "Blica" još nisu uhvaćeni lopovi.

Spomenik je pronađen zahvaljujući opsežnoj akciji policiji u kordinaciji sa stručnjacima Narodnog muzeja.

U Narodnom muzeju za “Blic” kažu da je spomenik pronađen zahvaljujući PS Zvezdara i SBPOК, a otkriven na teritoriji GO Grocka.

- Posebnu zahvalnost dugujemo načelniku UКP, Dejanu Кovačeviću koji je predmet postavio kao prioritet i uključio SBPOК, zatim SBPOК i PU za grad Beograd, PS Zvezdara koji su postupali i pronašli spomenik. Muzej zahvaljuje i medijima koji su alarmirali javnost – kažu u Narodnom muzeju.

Kako dodaju udruženim radom MUP, Narodnog muzeja u Beogradu i medija postignut je primarni cilj – spomenik je najzad bezbedan u zbirci Narodnog muzeja u Beogradu.

Rimski epigrafski spomenik iz drugog veka koji je posvećen visoko odlikovanom rimskom legionaru jedinstven je u svetu po onome što je na njemu posle 19 vekova sačuvano. Ima u 15 redova opisano žitije visokog legionara i deo stopala.

Otkriven je 10. jula unutar teritorije deponije Vinča, a nestao odmah čim je arheolog Narodnog muzeja napustio deponiju posle ispitivanja spomenika – u noći između 11. i 12. Jula. Narodni muzej je odmah obavestio policiju.

Tako kažu u Narodnom muzeju policija nastavlja sa potragom za počiniocima ove teške krađe, dok će stručne službe Narodnog muzeja u Beogradu nastaviti sa stručnom i naučnom obradom epigrafskog spomenika, kao i konzervatorsko-restauratorskim postupkom.

Izvor: blic.rs

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka