Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dan Narodnog muzeja u Beogradu

Narodni muzej u Beogradu 10. maja 2020. godine obeležava 176. godinjicu od osnivanja.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Najstariji državni muzej osnovan je ukazom ministra prosvete, književnika Jovana Sterije Popovića. Muzej je osnovan bez inicijalne kolekcije, već samo apelom institucijama i pojednicima da se otpočne sa prikupljanjem starina za „muzeum serbski“. Nakon godina trajanja i razvoja, danas Narodni muzej u Beogradu čuva i dokumentuje više od 450.000 muzejskih predmeta koji čine sponu sadašnjosti sa kulturama i umetnošću iz prošlosti.

Prepoznavanje važnosti prikupljanja i čuvanja značajnih svedočanstva materijalne kulture iz prošlih epoha zajednički je imenitelj svih 176 godina trajanja, a kontinuirano pronalaženje novih saznanja i pristupa, brige i predstavljanja zajedničkog kulturnog nasleđa još je jedna od osobnosti koje su obeležile dugo postojanje Narodnog muzeja u Beogradu.

Narodni muzej u Beogradu je 10. maj najčešće obeležavao priređivanjem značajne tematske izložbe. Ove godine je bilo predviđeno da se posetiocima predstavi međunarodni izložbeni i istraživački projekat Trebenište kojim su nakon više od sto godina od otkrića nekropole Trebenite kod Ohridskog jezera, prvi put objedinjeni arheološki nalazi koje čuvaju Arhelološki muzej u Sofiji, Arheološki muzej Republike Severne Makedonije, Muzej u Ohridu i Narodni muzej u Beogradu, kao i istraživanja stručnjaka iz sve tri države.

Imajući u vidu da je pandemija Кoronavirusa i dalje u toku i da su predviđeni planovi odloženi, istovremeno vodeći računa o prevenciji mogućnosti širenja zaraze, povodom obeležavanja Dana Narodnog muzeja, a u saradnji i podrškom platforme VR All Art, Narodni muzej je za posetioce priredio virtuenu izložbu Trebenište, sa eksponatima iz Narodnog muzeja. Izložba će biti pristupačna od nedelje 10. maja u 12. časova na veb sajtu Narodnog muzeja.

Pored virtuelne mogućnosti obilaska eksponata sa Trebeništa, posetiocima smo pripremili još dve nove virtuelne izložbe. Jedna je izložba slika Vlaha Bukovca iz kolekcije Narodnog muzeja, a druga je izložba Slike Balkana Paje Jovanovića.

Nastavljajući i upotpunjujući programe za posetioce, koji su poslednjih meseci usmereni na virtuelni prostor, nadamo se da ćemo i na ovaj način, uz zahvalnost saradnicima zaduženim za platformu VR All Art, omogućiti svim zainteresovanima otkrivanje, učenje i uživanje u bogatom nasleđu koje čuva Narodni muzej u Beogradu. 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka