Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prikaz onoga što je doznao, doživeo i izučio: Herodot i njegova "Istorija"

Kratka istorija Oca istorije i nastanka njegovog kapitalnog dela.

  Izvor: Foto: markara / Shutterstock.com

HISTORIJES APODEKSIS naslov je Herodotovog dela koje danas znamo kao Herodotova istorija. U prevodu "prikaz onoga što je doznao, doživeo i izučio". Otac istorije, kako još nazivaju Herodota, proputovao je Malu Aziju, Palestinu, Fenikuju, veći deo severne Afrike, pa sve do južne Italije, kako je to zabeleženo u kasnijim analima antičkih hroničara. U Atini se sprijateljio sa Sofoklom, pa se tako Herodot pominje u Sofoklovim tragedijama "Antigona" i "Tračanke".

Podaci o Herodotovom životu rekonstruisani su prema delima Suida, Plutarha, Aula Gelija i drugih i smatra se da je rođen u Halikarnasu 484. godine pre nove ere, u uglednoj helenizovanoj porodici.

Njegovo delo, čuvena "Istorija" ima devet knjiga, imenovanih prema muzama: Klio, Euterpa, Talija, Melpomena, Terpsihora, Erato, Polimnija, Uranija i Kaliopa.

I danas zanimljiva, "Istorija" govori o prošlosti Atine, o vojnim pohodima, donosi istorijske, geografske i etnografske podatke i, iznad svega, govori o čoveku, razumevanju životnih okolnosti, iako su događaji pripisani volji bogova, a severni i zapadni deo Evrope su za Herodota ostali nepoznati.

Ovo kapitalno delo može da se proučava i kao audio-knjiga, na linku: HERODOTOVA ISTORIJA

Pogledajte i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Pratite National Geographic Magazine Srbija na Instagramu!

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka