Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto su Inke sagradile Maču Pikču na tako nepristupačnom mestu?

Jedno od najvećih arhitektonskih dostignuća, sveti grad Inka Maču Pikču, sagrađen je u zabačenom okruženju Anda, na uskom grebenu, visoko iznad prelepog kanjona. Naučnici sada imaju odgovor zbog čega su Inke svoje remek-delo izgradile ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

U ponedeljak, 23. septembra 2019, na godišnjem skupu geologa u američkom gradu Feniksu, Rualdo Menegat, geolog sa brazilskog Federalnog univerziteta u Rio Grande do Sulu, predstavio je rezultate detaljne geoarheološke analize koja ukazuje da su Inke namerno izgradile Maču Pikču – kao i neke od ostalih gradova – na unakrsnim tektonskim linijama.

Pomoću kombinacije satelitskih snimaka i merenja na terenu, Menegat je ustanovio gustu mrežu isprekidanih raseda ispod svetske baštine UNESKO-a.

Njegova analiza pokazuje da pukotine variraju u obimu – od sitnih, koje su vidljive na pojedinom kamenju, do glavnih, 175 kilometara dugačkih procepa, vezanih za cele rečne doline.

Budući da neki od tih procepa imaju pravac severoistok – jugozapad, a drugi severozapad – jugoistok, oni zajedno prave oblik slova 'H', i presecaju se ispod drevnog grada.

Povezane vesti

Menegatovi nacrti ukazuju da su urbani delovi, okolna poljoprivredna dobra, kao i pojedine zgrade i stepenice, usklađeni sa rasednim linijama.

Geolog navodi da su i drugi gradovi Inka smešteni na preseku takvih raseda.

Smatra da su tektonska kretanja u tom području proizvela mnoštvo useka i lako lomljivih kamenih blokova, što je smanjilo potrebu za njihovom obradom i sečenjem i olakšalo gradnju.

„Bilo bi nemoguće izgraditi ovakav grad visoko u planinama da građevinski materijal nije bio dostupan", dodao je.

Mreža geoloških nepravilnosti pružala je i druge prednosti Inkama, kao što je skladištenje vode.

Povezane vesti

„Tektonske pukotine tog područja usmeravale su kišnicu direktno na određeno mesto“, objašnjava geolog.

Takođe, gradnja na tako visokoj tački imala je korist u vidu izolacije i zaštite od lavina i klizišta, koji su uobičajeni u tom okruženju, prenosi RTS.

Useci i pukotine ispod Maču Pikčua takođe su pomogli da se mesto isuši tokom intenzivnih kiša u regionu.

Procenjuje se da je oko dve trećine vremena pri izgradnji veličanstvenog grada bilo posvećeno izgradnji podzemnih odvoda.

„Već postojeće pukotine pomogle su ovom procesu i očuvanju tog sistema. Maču Pikču nam jasno pokazuje da je civilizacija Inka bila carstvo ʼizlomljenih stenaʼ“, navodi Menegat.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka