Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpska književnost i kultura na Međunarodnom sajmu knjiga u Pekingu

Na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu knjiga u Pekingu, koji se održava od 22. do 26. avgusta, Srbija će nastupiti na svom nacionalnom štandu, saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Predstavljanje, kao i ova godina u srpskoj kulturi, proteći će u znaku niza značajnih godišnjica. Glavne teme ovogodišnjeg nastupa su 810. godišnjica od nastanka Studeničkog tipika Svetog Save, znamenitog spisa ugrađenog u temelje srpske crkve, države i kulture, kao i 800. godišnjica od sticanja srpske crkvene samostalnosti.

Biće obeleženo i više važnih godišnjica velikih srpskih pisaca: navršava se 90 godina od rođenja i 10 godina od smrti Milorada Pavića, 90 godina od rođenja Aleksandra Popovića, 30 godina od smrti Danila Kiša, 70 godina od smrti Rastka Petrovića, 120 godina od rođenja Radeta Drainca... Stota je godišnjica od objavljivanja prekretničke zbirke pesama Lirika Itake Miloša Crnjanskog.

Povezane vesti

Specijalni gosti na štandu Srbije biće profesor Peng Jučao i studenti srpskog jezika na Univerzitetu za strane jezike u Pekingu, kao i savremeni srpski pesnik Petar Matović.

Na ovoj velikoj smotri knjige Srbija i njena kultura posebno će biti predstavljene dvema specijalnim publikacijama na engleskom i kineskom jeziku.

Povezane vesti

U posebnom izdanju Nacionalne revije "Srbija" na engleskom jeziku (Serbia at Beijing Book Fair 2019), pored glavnih tema nastupa u Pekingu, velika pažnja posvećena je srpsko-kineskim kulturnim vezama, percepciji Kine u srpskoj književnosti XX veka.

Predstavljeni su i savremeni srpski književnici Ljubivoje Ršumović i Tanja Stupar Trifunović. Dizajn štanda, produkciju pratećih publikacija i ukupan kreativni koncept nastupa Srbije u Pekingu uradili su "Princip Pres" i Nacionalna revija "Srbija".

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka