Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na današnji dan, 3. jul: Rođen Franc Kafka

Njegova dela, među kojima su najpoznatiji romani "Proces" i "Zamak" i pripovetka "Metamorfoza", imala su presudan uticaj na evropsku književnost 20. veka.

 Izvor: Foto: Shutterstock/Julie Mayfeng

Franc (Franz) Kafka rođen je 3. jula 1883. godine u Pragu.

Smatra se jednim od najznačajnijih čeških pisaca i prema mišljenju kritike jedan je od najuticajnijih autora 20. veka. Kafka je svoja dela pisao na jeziku kojim je i govorio - nemačkom, premda je dobro znao i češki jezik.

Iako nije voleo školu, uvek je bio odličan đak kog su nastavnici hvalili. Svom najboljem prijatelju, Hugu Bergmanu najavio je još u četrnaestoj godini da će postati pisac.

Kafkina osetljiva priroda bila je osuđena na težak život. Bio je opterećen detinjstvom i strašnim posledicama koje je ono imalo na njegovo shvatanje života. Sa ocem, Hermanom Kafkom imao je hladan odnos. Patio je u društvenim uslovima u kojima je živeo, ali i u krugu porodice. Iako se nikada nije osećao potpuno zdravim, uvek je bio svestan povezanosti između svog duševnog i fizičkog stanja.  

Često se zaljubljivao i težio srećnom bračnom životu, međutim, to nikada nije ostvario. Sve žene u koje bi se zaljubio za njega su postajale nedostižne. Jedan od najsrećnijih perioda života bio mu je, ironično ili ne, pred smrt, kada se kod njega uselila devetnaestogodišnja jevrejka, Dora Dijamant, koja je brinula o njemu. U njenom prisustvu se osećao slobodnim da bude ono što jeste. Objavljena su i pisma koja je svojevremeno pisao dvema ženama, Felici Bauer i Mileni Jesenskoj, a koja su javnosti verno prikazala njegovu romantičnu i nežnu stranu.

Povezane vesti

U svojim delima pronikao je u srž korupcije, nepotizma i nepravde. Na prelepim ulicama Praga, gde se Mocart ponosito šepurio, a arhitekte nadmetale u projektovanju velelepnih zgrada, stanovnici ovog grada bili su nezamislivo rastrzani. Kafka je uspeo da dočara njihovu teskobu, i pomogao im je da je osveste i razumeju. Zanimljivo je da u njegovim delima nema neposrednih dokaza o užasnim događajima sa kojima se suočavao na privatnom planu. 

Savršena jasnoća kojom je Kafka pisao čini njegova dela lakim za čitanje i razumevanje. Utehu nalazimo u saznanju da njegovi junaci nikada ne odustaju.

U objavljivanju Kafkinih dela presudnu ulogu imao je Maks Brod, Kafkin intimni prijatelj koji se oglušio o Kafkinu testamentarnu volju i njegova dela delegirao javnosti. Za života je Franc Kafka ostao poznat samo užem krugu čitalaca.

Umro je u Beču, 3. juna 1924. godine od tuberkuloze, u 41. godini života.
Među najpoznatijim delima su: „Proces“, „Zamak“ i „Amerika“..

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka