Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tegle kao grobovi: Iskopana misterija stara 1.000 godina

Poslednji svedoci laoških civilizacija leže u velikim kamenim teglama. Njihova priča uklesana za vreme kamenog i metalnog doba zadala je arheolozima nov zadatak.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Duboko u šumama jugoistočne Azije leži misterija stara jedan milenijum, arheolozima poznata tek od nedavno.

Više od 100 hiljadugodišnjih „tegli” od masivnog kamena otkriveno je na više od 15 mesta u državi Laos, a smatra se da su služile za sahranjivanje mrtvih. Još uvek se ne može sa sigurnošću reći čemu su služili ovi ćupovi, kao i ko ih je doneo na ovo mesto.

Povezane vesti

„Ovu teritoriju posećivali su samo povremeno lovci na tigrove, a sada kada smo razotkrili njihove tragove, cilj nam je da steknemo jasniju sliku o njihovoj kulturi i načinu sahranjivanja”, rekao je student doktorskih studija, Nikolas Skopal, za IFL science.

Istraživači sa Australijskog Nacionalnog Univerziteta iskopali su 137 kamenih tegli zajedno sa intrigantnim, rezbarenim diskovima oko njih, za koje se smatra da su korišćeni kao oznake za mesto ukopa. Međutim, priču dodatno komplikuju diskovi postavljeni licem nadole.

Povezane vesti

„Dekorativni geometrijski oblici ili životinje misterija su za sebe. Nepoznat je razlog iz kog su neki diskovi rezbareni jednim, a drugi drugim motivima ”, dodao je arheolog Dagald O'Rejli.

Pored tegli, koje svedoče o Metalnom dobu, naučnici su pronašli dekorativne keramičke predmete, staklene perle, metalni alat i alat korišćen za izradu odeće, kao i druge, manje verzije tegli koje su sahranjivali uz mrtve, unutar velikih kamenih tegli. 

Povezane vesti

Veruje se da je sahranjivanje u ćupovima bilo karakteristično za period 900. godine p.n.e. i da je takva praksa primenjivana do 17. veka nove ere. Mrtvi su u savijenom položaju sahranjivani unutar kamena ili kamenih ćupova, položeni zajedno sa ličnim stvarima. U mnogim drevnim kulturama smrt je viđena kao postepeni prelaz iz živih u mrtve, pa su tela pokojnika izlagana tako da porodica može da iskaže poštovanje prema procesu razlaganja. Nakon izvesnog vremena telo bi pokopali u kamenoj tegli, pa je ovo bio vid sekundarnog sahranjivanja.

Ovi drevni grobovi pronalaženi su duž zemalja istočne strane sveta - od Indije i Indonezije preko Libana do Filipina i Egipta.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka