Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Narodni muzej: Vrhunske vrednosti srpske i svetske baštine

U maju 1844. godine, ukazom tadašnjeg ministra prosvete Jovana Sterije Popovića, osnovan je Muzeum serbski, preteča današnjeg Narodnog muzeja u Beogradu.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Iako se u Beogradu nalazi veliki broj muzeja, a o mnogima smo do sada već pisali, Narodni muzej zauzima posebno mesto u srcu grada.

Organizovan u prvim decenijama svog rada i kao ustanova zaštite i kao naučna, istraživačka ustanova, koja je konstituisala nacionalni identitet i bila presudan akter u razvoju zaštite baštine, Narodni muzej je ubrzo prerastao u zvaničnog reprezenta države i društva, svedočeći i o mogućoj snazi kulture i muzeja u Srbiji.

Doživite jedinstveno iskustvo u Muzeju nauke i tehnike: Jeste li znali da je prva robotska šaka napravljena u Srbiji?

Ubrzo, uz istraživački rad, Narodni muzej je preobražen od skladišta prošlosti u prikazivački, izložbeni prostor, što je učinilo da muzej postane centar informacija o izuzetnom, o lepom, o posebnim vrednostima nacionalne, ali i evropske kulturne baštine. U njegov sastav spadaju i Galerija fresaka, Vukov i Dositejev muzej, Spomen-muzej Nadežde i Rastka Petrovića.

Pogledajte i Čuvar neizmernog blaga srpske kulture: Upoznajte prošlost našeg naroda u Etnografskom muzeju

Poslednjih decenija, bogata izložbena i izdavačka delatnost, kao i raznovrsni programi za publiku, u kojima nove tehnologije imaju posebno mesto, potvrdili su da je Narodni muzej važan centar komunikacije i izvor saznanja, otvoren, dinamičan i pristupačan muzej, a ovo su samo neki od eksponata koji se tamo mogu videti:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka