Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čuvar neizmernog blaga srpske kulture: Upoznajte prošlost našeg naroda u Etnografskom muzeju

Smešten u samom srcu Beograda, na adresi Studentski trg 13, Etnografski muzej, jedan od najstarijih etnografskih muzeja na Balkanu, mesto je gde posetioci mogu da nauče mnogo toga o životu našeg naroda.

  Izvor: Foto: Etnografski muzej

Etnografski muzej jedan je od najstarijih muzeja na našim prostorima, te se s punim pravom naziva čuvarom neizmernog blaga tradicionalne kulture. Muzej je zapravo star koliko i njegove prve zbirke nastale u tek formiranoj Kneževini Srbiji.

Oživite priču o zemlji koje više nema u virtuelnoj šetnji kroz Muzej Jugoslavije

U okvirima Narodnog muzeja postojalo je Etnografsko odeljenje koje je prikupljalo predmete koji prikazuju kulturu i svakodnevni život srpskog naroda. Godine 1901, na predlog našeg čuvenog istoričara Stojana Novakovića, Etnografsko odeljenje se izdvaja iz okrilja Narodnog muzeja i Etnografski muzej postaje samostalna institucija.

Software:Adobe Photoshop CS5.1 Windows Created: 2016:04:21 17:09:16
Izvor: Profimedia/Shutterstock Foto: News1/Dado Đilas

Muzej se iz Narodnog muzeja izdvojio sa zbirkom u kojoj je bilo 909 predmeta, dok danas Muzej brinuo o 51.000 predmeta, kao i o velikom dokumentacionom fondu fotografija i arhivske građe.

Pogledajte i Jedinstveno iskustvo u Muzeju nauke i tehnike: Jeste li znali da je prva robotska šaka napravljena u Srbiji?

Ukoliko poželite da nakratko prošetate kroz prošlost našeg naroda, posetite Etnografski muzej od utorka do subote od 10 do 17h i nedeljom od 9 do 14 h, a do tada smo na sledećoj strani za vas izdvojili nekoliko eksponata koji se baštine u Enografskom muzeju i svedoče o kulturnim pojavama dugog trajanja, ali i o onima s kraja 19. i početka 20. veka.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka