Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Znate li da u beogradskom Muzeju knjiga i putovanja postoji knjiga čije je korice oslikao slon?

Magijska knjiga vrača sa Sumatre, rukopis mladog Mihaila Obrenovića, pravoslavni molitvenik na fetusu ovce...Samo su neke od milion knjiga iz celog sveta koje se nalaze u jedinstvenom Muzeju knjige i putovanja čiji je osnivač Viktor ...

  Izvor: Foto: Muzej knjige, Viktor lazić, osnivač udruženja Adligat

"Čitanje neke dobre knjige korisno je po zdravlje kao i telesno vežbanje." - Imanuel Kant

Jedinstveni Muzej knjige i putovanja smešten je u beogradskom naselju Banjica, u porodičnoj kući Viktora Lazića, osnivača udruženja Adligat, advokata, pisca i svetskog putnika, direktora ove ustanove i realizatora jedne ideje koja je u porodici Lazić negovana više od 250 godina. 

Pročitajte i Koliki je ukupan broj odštampanih knjiga na svetu?

Oko 3.000 stranica vojničkih dnevnika iz Prvog svetskog rata, koje se trenutno digitalizuju u Britanskoj biblioteci, deo dnevnika Živojina Mišića, stenogrami Nikole Pašića, nalazi se u ovom muzeju, u kome je smešteno i 40 legata poznatih srpskih pisaca i umetnika, deo zaostavštine Uroša Predića u kojoj je i njegova prepiska sa Lazom Kostićem, Pajom Jovanovićem, Mokranjcem i Stevanom Sremcem.

Software:Adobe Photoshop CC (Macintosh) Created: 2017:11:09 11:28:50
Izvor: Profimedia/Shutterstock Foto: Muzej knjiga i putovanja

Udruženje Adligat je nevladino, neprofitno Udruženje građana, koje se bavi unapređenjem srpske kulture, umetnosti i međunarodne saradnje. Temelj udruženja čini Biblioteka Lazić, zvanično osnovana 1882. godine u Vojvodini, koja postoji već devet generacija. Naziv Udruženja Adligat potiče od stručnog bibliotečkog termina koji označava više raznolikih knjiga povezanih u jedne korice. Taj naziv je iskorišćen kao simbol povezanosti ne samo više knjiga u jednim koricama, već više generacija, kultura, zemalja i naroda pod jednim krovom, u jednoj instituciji. U okviru udruženja otvoreni su Muzej srpske književnosti i Muzej knjige i putovanja. Trenutno se u fondovima Adligata nalazi više milion bibliografskih jedinica, od čega više desetina hiljada rariteta. U specijalizovanom Domu legata Adligat čuva četrdeset legata najznačajnijih srpskih intelektualaca i značajnih porodica.

Software:Adobe Photoshop CC 2018 (Macintosh) Created: 2018:10:09 20:56:03
Izvor: Profimedia/Shutterstock Foto: Muzej knjiga i umetnosti

Zajednički cilj knjigoljubaca okupljenih u Adligatu je da unapredi srpsku kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju. Među pedesetak izuzetnih imena tu su Milovan Danojlić, Pero Zubac, Srba Ignjatović, Miodrag Pavlović (koji su nam ostavili svoje legate), Nevenka Tadić, Ljubivoje Ršumović, Filip David, Ljubomir Simović, Matija Bećković, Ivo Tartalja, Emir Kusturica i mnogi drugi. 

Saznajte i Zašto papir vremenom požuti?

Udruženje Adligat teži da izgradi snažnu i razgranatu kulturnu instituciju, sa sedištem u Beogradu, koja će biti jedan od važnih stubova srpske kulture.

Pisali smo i o Muzeju Jugoslavije i o Muzeju afričke umetnosti

Među mnogim zanimljivim eksponatima ovog jedinstvenog muzeja izdvajamo:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka