Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Oživite priču o zemlji koje više nema u virtuelnoj šetnji kroz Muzej Jugoslavije

Smešten u raskošnom parku sa kaskadnim kompleksom staza, stepeništa i platoa, na mestu sa koga se na Beograd pruža prelepa panorama, Muzej Jugoslavije govori o periodu i vremenu koga se mnogi sa setom prisećaju i koje retki žele ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Kako bi se sačuvale zbirke Memorijalnog centra "Josip Broz Tito" i Muzeja revolucije naroda i narodnosti Jugoslavije, 1996. godine osnovan je Muzej istorije Jugoslavije, koji je 20 godina nakon osnivanja ime promenio u Muzej Jugoslavije.

Samo jezgro Muzeja Jugoslavije proizilazi iz Muzeja 25. maj, osnovanog 1962. godine, kada su količina, materijalna i emotivna vrednost poklona koje je Josip Broz Tito dobijao, kako od svojih sunarodnika, tako i od mnogih svetskih državnika, zahtevali poseban prostor za smeštaj i kategorizaciju.

Pogledajte i Betonska utopija: Arhitektura bivše Jugoslavije u njujorškom muzeju MoMA (FOTO)

Neki od eksponata u riznici poklona su materijalno vredni, a neki su zanimljivi samo zbog darodavca. Među njima su opšte poznati fragment kamena sa Meseca, ali i manje poznati pokloni kao što je maketa za spomenik Titovom konju. 

U kompleksu Muzeja Jugoslavije, pored posete Titovom grobu, uvek se mogu videti i tri stalne postavke: Štafete u Kući cveća, Spomen-soba u Kući cveća i stalna postavka u Starom muzeju, a ovo su nekoliko najupečatljivijih eksponata:

Štafeta mladosti, 1957.

Otvaranje čuvenog panoramskog točka u parku u Pripjatu bilo je predviđeno 1. maja 1986. godine. Foto: Mihael Bijah
Izvor: Foto: Džordž Štajnmec Foto: Muzej Jugoslavije

Štafeta mladosti je palica koja je išla kroz celu SFR Jugoslaviju i svakog 25. maja dodeljivana je jugoslovenskom predsedniku Josipu Brozu Titu. Taj datum proglašen je za njegov službeni datum rođenja, iako je Tito bio rođen 7. maja. Takođe, ovaj praznik se zvao „Dan mladosti“.

Ovaj novi praznik proslavljao se na stadionu JNA i podrazumevao je slet u obliku masovnih scenskih performanasa i ceremonijalnu predaju štafete Titu. Umesto više glavnih štafeta, Tito sada prima samo jednu, saveznu štafetu, koju od ovog perioda izrađuju jugoslovenski umetnici, i koja postaje simbol svih ostalih, lokalnih štafeta.

Pročitajte i ŠTAFETA MLADOSTI: Kako se proslavljao Dan mladosti?

Sama ideja potekla je 1945. od omladine Kragujevca, čije je Odeljenje za sport i fiskulturu osmislilo masovna omladinska štafetna trčanja širom Jugoslavije.

Prvu štafetu Titu je predao Mika Tripalo, tadašnji predsednik CK Narodne omladine Jugoslavije, dok su samu štafetnu palicu izradili skulptor Vladeta Petrić i grafičar Boško Karanović.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka