Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sveti gral zvučnih efekata: Znate li šta je Vilhelmov vrisak?

Šta je to što Ratovi zvezda, Indijana Džons, Lepotica i Zver, Povratak Betmena, Aladin, Priča o igračkama, Smrtonosno oružje, Gospodar prstenova, Pirati sa Kariba, i još mnogo filmova i serija imaju zajedničko? Na prvi pogleda ništa ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Vilhelmov vrisak je sveti gral zvučnih efekata. Postoje velike šanse da ste ga čuli, ali sigurno ga niste zapazili. Vilhelmov vrisak se koristi od najvećih blokbastera do niskobudžetnih filmova i televizijskih serija više 60 godina, a obično se može čuti kada je neko od likova upucan ili dok pada sa velike visine.

Šta je to što Ratovi zvezda, Indijana Džons, Lepotica i Zver, Povratak Betmena, Aladin, Priča o igračkama, Smrtonosno oružje, Gospodar prstenova, Pirati sa Kariba, i još mnogo filmova i serija imaju zajedničko? Na prvi pogleda ništa naročito, osim jednog i jedinog Vilhelmovog vriska.
Izvor: YouTube

Ovaj efekat je prvi put upotrebljen u vesternu iz 1951. godine, pod nazivom "Udaljeni bubnjevi" (Distant Drums). Prepoznatljivi jauk se prvi put čuje u sceni u kojoj grupa vojnika prelazi močvaru. U nekom trenutku jedan od njih ispusti prodoran vrisak kada ga aligator odvuče pod vodu.

Pogledajte i Kako nastaje filmska magija

I u ovom slučaju, kao i kod drugih filmskih efekata, vrisak je snimljen kasnije u zvučnoj kabini sa jednostavnim ciljem - "da zvuči kao čovek kojeg je ujeo aligator". Šest vriskova je snimljeno, a peti vrisak je postao prepoznatljiv Vilhelmov (ostali su upotrebljeni kao dodatni krici u drugm delovima filma).

Otkrijte i Zašto volimo da gledamo apokaliptične filmove?

Inženjer zvukova Ben Bert (Ben Burtt) nazvao je ovaj efekat Vilhelmov vrisak, po liku koji ispušta krik u filmu "Juriš na reci Pero" (The Charge at the Feather River) iz 1953. godine. Bert je otkrio arhivu u studiju Vorner Bros (Warner Bros) koja je napravljena za ovaj film. Na jendom od papira nalazio se kratak spisak imena glumaca koji su određeni da izvedu različite dijaloge za više uloga u filmu. Nakon pregleda njihovih imena, pa čak i preslušavanja glasova, jedna osoba je bila osumnjičena: Šeb Vuli (Sheb Wooley). Šeb je igrao ulogu vojnika Džesapa (Jessup) u filmu "Udaljeni bubnjevi", i bio je jedan od glumaca određenih za snimanje dodatnih vokalnih elemenata za film. Vrlo je verovatno da su ga na licu mesta upitali da izvede još neke stvari vezane za film, uključujući i vrisak za lika kojeg je ugrizao aligator.

Naučnici otkrivaju i Kako muzika u filmovima utiče na našu percepciju ajkula?

Režiseri kao što su Piter Džekosn (Peter Jackson) i Kventin Tarantino (Quentin Tarantino), kao i brojni dizajneri zvuka, pronašli su ovaj efekat i smestili ga u svoje filmove, kao šaljiv čin vezan za Berta. Želeli su da postanu deo šale, dok je Vilhelmov vrisak počeo da se pojavljuje svuda. Postao je nešto više od zvučnog efekta, a samo ime Vilhelmov vrisak je iskorišćeno od imena benda, preko piva, do pesme, i još mnogo toga.  

Šta je to što Ratovi zvezda, Indijana Džons, Lepotica i Zver, Povratak Betmena, Aladin, Priča o igračkama, Smrtonosno oružje, Gospodar prstenova, Pirati sa Kariba, i još mnogo filmova i serija imaju zajedničko? Na prvi pogleda ništa naročito, osim jednog i jedinog Vilhelmovog vriska.
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka