Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pod svetlima pozornice: Plesovi koji su doživeli preporod

Neki plesovi ponovo oživljavaju, ali i menjaju uloge polova.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Iako ples predstavlja jedan od najstarijih jezika na svetu, njegov kulturni značaj ponekad se gubi u prevodu. Danas širom sveta, ipak, oživljavaju neki plesovi – a drugi dobijaju nov podsticaj pod svetlima pozornice.

Na primer, Bijonse je 2011. godine prikazala eskistu – etiopski ples prilikom kojeg se trese ramenima – u spotu za svoju hit pesmu „Vladaju svetom (devojke)”. A u nekim delovima Sjedinjenih Država, nakon godina nezainteresovanosti, ponovo raste zanimanje za kvadrat ples u četiri para (square dance).

Saznajte i Šta neku pesmu čini tužnom ili veselom?

Neki plesovi ponovo oživljavaju, ali i menjaju uloge polova. U ekskluzivnim, isključivo ženskim klubovima sada je u modi moris ples, pola milenijuma stara engleska razbibriga kojom su se nekada skoro jedino bavili muškarci. Takođe, muškarci u Turskoj nastupaju kao trbušni plesači, baš kao u vreme Osmanskog carstva.

Ples je i ranije doživljavao preporod. Tokom renesanse ples uopšte ponovo je sticao popularnost uporedo sa opadanjem crkvene kontrole nad svetovnim životom. Čak je i valcer, koji se danas smatra klasikom, nekada bio zabranjen jer je podsticao blizak fizički dodir među polovima.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka