Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jedina biblioteka na svetu koja se nalazi na granici dve države

Zamislite da uđete u biblioteku u jednoj zemlji, a čitate knjige u drugoj?

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ulaz u Haskelovu biblioteku i operu se nalazi u Derbi Lajnu u Vermontu, ali ako želite da pogledate izbor knjiga u biblioteci, naći ćete se u Stanstedu u Kvebeku. O čemu se radi?

Pomenuta biblioteka je po mnogo čemu dragocena, a njenu neobičnost upotpunjuje činjenica da se zgrada biblioteke nalazi tačno na granici između SAD-a i Kanade. Ako ste mislili da je lokacija bibiloteke izabrana sasvim slučajno, grdno se varate. 

Klementinum, jedna od najlepših biblioteka na svetu

Bibiloteka kao poklon Amerikancima i Kanađanima

Izgradnju bibiloteke su naručili Marta Stjuart Haskel i njen sin Kolonel Horas Stjuart Haskel u čast gospodina Karlona Hasekal, Martinog preminulog muža.

Karlos Haskel je bio istaknuti trgovac u graničnoj zajednici, tako da je zgrada podignuta kao poklon Amerikancima i Kanađanima koju su ovo područje zvali domom. 

A post shared by Rae Dunn (@raedunn) on Aug 9, 2016 at 3:37pm PDT

Jedina biblioteka u SAD-u bez knjiga

Sve knjige i prijavnica se nalaze na kanadskoj strani, ali ulaz se nalazi na američkoj strani, pa je često nazivaju jedinom bibliotekom u SAD-u bez knjiga. Isto tako, pozornica operske kuće se nalazi u Kanadi, a sedišta u SAD-u, pa se onda smatra i jedinom operskom kućom u SAD-u bez pozornice.

Iako je zgrada poklon obema zemljama, granica je sa svake strane zgrade ograđena. Jedini način da slobodno šetate između Derbi Lajna i Stansteda tj. između Vermonta i Kvebeka jeste da posetite biblioteku.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka