Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Grad koji je inspirisao Pikasa da naslika jedno od najpoznatijih dela XX veka

Poznat slikar je kao reakciju na stravičan napad na baskijski grad 26. aprila 1937. godine naslikao delo koje je obeležilo njegov rad, ali i ceo jedan period u istoriji.

  Izvor: Foto: Profimedia

Pre Drezdena i Hirošime, a mnogo pre Mosula i Alepa, desila se Gernika. Mali trgovački grad u Baskiji sravnjen je sa zemljom 26. aprila 1937. godine, u prvom totalnom napadu iz vazduha na jedan civilni cilj u istoriji.

Puna tri sata avioni nacističke Nemačke, saveznika fašiste Franciska Franka, bombardovali su ovaj grad za vreme Španskog građanskog rata. 

Taj napad izazvao je veliki bes i brojne demonstracije u svetu, a njegova najpoznatija posledica bio je nastanak čuvene slike Gernika, koju je Pablo Pikaso naslikao kao reakciju na užasni napad. Njena kopija i danas stoji u Savetu bezbednosti UN. 

Na strašan događaj u Gerniki danas podsećaju Muzej i Park mira, koji okuplja preživele tog grada, ali i njihove sapatnike, preživele žrtve i potomke ništa manje strašnih razaranja Drezdena i Hirošime. Oni su se nedavno okupili kako bi izrazili svoj protest protiv ratova u Iraku i Siriji.

Na brdu iznad grada ponosno stoji jedan od simbola baskijskog identita, hrast iz Gernike (Gernikako Arbola), koji je zajedno sa neoklasičnim zdanjem Gradske skupštine preživeo i nadživeo Franka i njegove nemačke saveznike. Park mira krasi skulptura čuvenog vajara Henrija Mura Velika figura u skloništu.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka