Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Aleksandar Rodić u intervjuu za Vijesti: Bili smo i ostali svoji

Aleksandar Rodić, predsednik kompanije Adrija medija grupa, u okviru koje je i Kurir, rekao je za crnogorske Vijesti da su njegov list i portal imali izbalansiran stav i da su bili otvoreni za sve glavne kandidate tokom kampanje ...

  Izvor: Foto: Kurir

Iako ste ugostili i Jankovića i Jeremića, ipak je Vučić bio prvi koji je došao u posetu Kuriru, što je deo javnosti shvatio kao favorizovanje kandidata koalicije okupljene oko SNS?

Prvo bih rekao da je Adrija medija grupa napravila ozbiljne poslovne poduhvate i postala jedan od medijskih lidera na Balkanu. Naša kompanija se danas sastoji od 76 medija, koja posluju u celom regionu, proširili smo posao na Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Makedoniju. U bilo kojoj zemlji, pretpostavljam da bi poseta premijera takvoj kompaniji bila nešto primereno. Nema mnogo kompanija iz Srbije koje zapošljavaju nekoliko stotina ljudi i šire posao van granica.

Ipak, tu posetu pratio je jedan broj zlonamernih tekstova. Nama to nije bilo važno, posebno što ništa nije bilo utemeljeno na činjenicama, već su dominirale primedbe zašto su novinari Adrija medija grupe pravili selfije. Nismo se obazirali na te komentare jer smo u tom trenutku već imali dogovorene posete još nekoliko predsedničkih kandidata za koje smo procenili da imaju najveće šanse na izborima. Svi su bili u prilici da se pozdrave s našim novinarima i, da se našalim, takođe naprave selfije, rekao je predsednik kompanije AMG za crnogorske Vijesti.

Ali ta poseta je usledila nakon vašeg otvorenog pisma Vučiću, u kome ste oštro protestovali zbog satanizacije Kurira tako da se stekao utisak da Vučić dolazi na pomirenje?!

Legitimno je pravo da se branite kad vas napadaju. Napisali smo jedno redakcijsko pismo s porukom da ćemo uvek biti na strani građana, dopadalo se to nekome ili ne. Znate, dok drugi mediji u Srbiji, pa i takozvani nezavisni, često saginju glavu, ne objavljuju ni najosnovnije informacije, mi nemamo problem da se oglasimo kad nas neko javno proziva. Nismo to radili zbog utiska u javnosti, već smo pokazali da ćemo biti svoji.

Embedded Comments: CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 85
Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Kurir

Ne znam da li je premijeru zasmetalo pismo ili je ono bilo glavni razloga da nas poseti, ali je, koliko sam video, bio prijatno iznenađen koliko smo modernizovali kompaniju i razvili video-produkciju. Ugostili smo skoro sve kandidate, i Sašu Jankovića, i Vojislava Šešelja, i Boška Obradovića, koje niste pomenuli. Neki kandidati su bili zauzeti kampanjom, pa su imali vremena samo da gostuju u emisijama naše video-produkcije.

Ne znam koliko ste vi u Crnoj Gori u prilici da obratite pažnju, ali Kurir je sa svojom video-produkcijom obeležio ove izbore. Imali smo ozbiljniji tok-šou od svih televizija - "Da se ne lažemo", koji je vodio iskusni novinar Ratko Femić. Kada kažem najozbiljniji, mislim na kvalitet pitanja, pa i oštrinu, koja su postavljana kandidatima. Kad već često pominjete novog predsednika Srbije Aleksandra Vučića, preporučio bih vašim čitaocima da pogledaju intervju koji smo mi radili, i video i štampano izdanje u Kuriru, i da uporede s pitanjima upućenim kandidatu SNS u drugim medijima. Jednako oštra pitanja bila su postavljana i drugim kandidatima.

Ono što je, čini se, najviše iznenadilo publiku koja ne voli tabloide jeste to što ste prenosili uživo skoro sve mitinge Vučića, Jeremića i Jankovića.

Prema istraživanjima pre ovih izbora, postojale su prognoze da ova tri kandidata imaju najviše šansi za visok plasman. Kasnije se uključio i famozni Beli, pa smo i za njega otvorili dosta prostora u našim izdanjima. Želeli smo da građani sami čuju programe kandidata i odaberu ideje koje im se najviše dopadaju. Svaki od pomenutih kandidata zahvalio je na ravnopravnom tretmanu koji nisu u ovoj kampanji dobili u većini drugih medija.

Ono što zaista želim da istaknem jeste da smo postali medij koji najbrže reaguje. Bilo da je u pitanju požar, eksplozija, sudar, demonstracije ili važne političke odluke, naši novinari se prvi uključuju s lica mesta. Nešto što su nekada radile nacionalne televizije, mi smo usavršili. Ponosan sam što su svi naši zaposleni pokazali kvalitativnu razliku u odnosu na druge medije.

Ipak, i iz Srbije i iz regiona i iz EU stižu opaske da je tabloidizacija medijske scene u Srbiji loša za kvalitet novinasrtva i verodostojnost izveštavanja.

One koji imaju rezervu prema Kuriru uvek podsetim da tabloidi i u zemljama koje su uzor demokratije, od Engleske do Amerike, pišu istim stilom. I tamo ćete videti ne baš prijatne informacije o kraljevskoj porodici, političarima ili poznatim ličnostima. Publika to želi da čita. Ali Adrija medija grupa ima toliko veliku ponudu da ko ne voli tabloidno novinarstvo, može da čita istraživačke tekstove, dobro utemeljene analize i važne polemike u srpskom Njuzviku. Posebno sam ponosan zbog nedavne posete urednika najvažnijih listova Evrope, s kojima zajedno radimo na najvažnijim evropskim istraživačkim projektima. Osim Njuzvika, imate toliko izdanja koja su na svetskom nivou – od Nacionalne geografije do Ela, Kosmopolitena, Storija i drugih.

Narodna izreka kaže da se svetu ne može ugoditi, a to posebno važi za naše političare. Moraju da postoje jasna strategija i cilj, a naša je bila modernizacija kompanije i okupljanje većeg broja iskusnih i uticajnih novinara. A takvih je, nažalost, na tržištu sve manje, posebno urednika. Kao da svi pravi novinari odlaze u PR. Ipak, nemali broj političara koji je nekada javno cepao Kurir ili kritikovao njegovo izveštavanje, sada rado dolazi u naše emisije i zahvaljuje na šansi da iznese svoje stavove, jer u drugim medijima retko ima tu priliku. Trudimo se da otvorimo prostor za što veći broj ljudi, jer Srbiji nedostaje dijalog.

Šta su vaši projekti za budućnost?

Pojavljuje se nova generacija koja je stalno onlajn, koja ne kupuje novine i ne gleda televiziju, ali je i te kako informisana, jer je stalno na telefonu ili kompjuteru. Milenijalci su optimistični i utiču na globalne promene, a čini mi se i spremniji nego bilo koja druga generacija da na društvenim mrežama prikažu mišljenje i iskustva i da doprinesu na taj način. Oni će preoblikovati svet i potrudićemo se da usavršimo platforme koje će njima biti izazov. Svakako, jednaku pažnju posvetićemo i izdanjima koja smo namenili našim tradicionalnim čitaocima – oni su pomogli da izgradimo temelje naše kompanije.

Ceo intervju predsednika Adrija Medija Grupe za Vijesti, možete pročitati OVDE

Izvor: Vijesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka