Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 stvari koje možda niste znali o Vinsentu van Gogu

Otkrijte zanimljivosti iz života poznatog slikara, čime se bavio pre slikanja, na kom neobičnom mestu je iznedrio neka od svojih najboljih dela, kao i koja žena je odigrala ključnu ulogu u promovisanju van Gogovih dela nakon njegove ...

  Izvor: Foto: Profimedia

Iako je za života bio nepoznat i siromašan, Vinsent van Gog je zapravo izvršio snažan uticaj na umetnost XX veka. Bio je jedan od trojice najvećih slikara postimpresionizma, ali su njegova dela dobila zasluženu slavu tek nakon van Gogove smrti.

Predstavljamo vam 5 činjenica o životu poznatog slikara koje možda niste znali:

1. Pre slikarstva se oprobao u mnogim poslovima

Pre nego što je postao svetski poznat slikar (iako je slava došla tek nakon njegove smrti), Vinsent van Gog je radio nekoliko poslova. 

Radio je kao pripravnik u trgovini umetničkim delima u Hagu, u firmama u Londonu i Parizu, kao školski nastavnik u Engleskoj, pa potom u knjižari u Holandiji. Čak je radio i kao propovednik u verskoj organizaciji.

Šareni grad Vinsenta van Goga:Znate li od čega su napravljene ove skulpture?

2. Njegova karijera je bila relativno kratka

Kad njegov pokušaj da postane propovednik nije uspeo, Van gog, koji je dok je živeo u Belgiji skicirao lokalne rudare i seljake, rešio je da se od 1880. godine fokusira na umetnost. Bio je samoukislikar, koji se od tog trenutka posvetio crtanju i slikanju, a najveća podrška (finansijska i emotivna) mu je bio mlađi brat Teo

Kad je otišao 1886. godine u Pariz da živi sa Teom video je dosta impresionističkih i neoimpresinističkih radova i počeo da koristi svetlije, jače boje i da eksperimentiše sa tehnikama poteza. Ova godina je bila ključna u njegovoj karijeri. 

Tokom svoje poslednje dve godine života je napravio najbolja dela, ali je u svojoj desetogodišnjoj karijeri prodao samo jednu od 850 slika i blizu 1.300 crteža koje je napravio u životu. 

Međutim, 1990. godine njegov Portret Dr. Gacheta je prodat na aukciji za rekordnih 82,5 miliona dolara, što je ostala kao jedna od najviših cena za jednu sliku ikada.

3. Nije se ženio niti imao dece

Van gog je bio nesrećan u ljubavi. U ranim 1880-im godinama se zaljubio u rođaku udovicu Kee Vos-Stricker, koja ga je odbila. Njegov naredni izbor je bila bivša prostitutka koja mu je služila kao model Sien Hoornik, ali kako njegova porodica nije odobravala ovu vezu, ona se ubrzo i završila. Kasnije je imao vezu sa starijom komšinicom Margot Begemann, koja je pokušala da se ubije zato što njena porodica nije prihvatila van Goga. Poslednju vezu je ostvario sa u Parizu sa umetničkim modelom i vlasnicom kafića Agostinom Segatori, ali se i ta veza brzo završila.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka