Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

10 najčudnijih muzeja na svetu

Zavirite u najneobičnije muzejske kolekcije na svetu, koje će vam probuditi maštu, radoznalost, možda čak izazvati gađenje, naterati na razmišljanje i pokazati vam neograničenu kreativnost ljudskog uma. Koji biste od ovih muzeja ...

  Izvor: Međunarodni muzej toaleta Sulab u Nju Delhiju Foto: Profimedia

1. Plastinarijum, Guben, Nemačka

Nakon 39 godina studiranja medicine, dezinsekcije i hemije, Gunter fon Hagens je usavršio plastinaciju, poseban proces u kojem se polimeri koriste da očuvaju ljudsko tkivo. Posetioci Plastinarijuma će dobiti istorijsku lekciju anatomije, svedočiće grafičkom procesu plastinacije i moći će da vide ljude i životinje u izložbenom prostoru u kreativnim poza.

2. Muzej mumija, Gvanahuato, Meksiko

U malom rudarskom gradiću Gvanahuato (pod zaštitom je Uneska), hiljade tela je sahranjeno u kriptama Santa Paule tokom sredine XIX veka. Međutim, kako je uvedena taksa za sahranjivanje, ako porodice nisu mogle da plate taksu, tela su bila iskopana. Klima u ovoj regiji je prirodno mumificirala mnoga tela. Mumije su se čuvale u posebnoj zgradi, koja se kasnije pretvorila u Muzej mumija.

3. Muzej torture, Amsterdam, Holandija

Muzej torture vraća posetioce nazad u evropsko doba mračne istorije, kad su tortura i egzekucija bile uobičajene. Muzej sadrži više od 400 instrumenata koji su se koristili u ispitivanju osumnjičenih kriminalaca, veštiva i političkih zatvorenika.

4. Momofuku Ando instant ramen, Osaka, Japan 

Momofuku Ando je 1958. godine izumeo prve instant nudle na svetu: Chicken Ramen, a ovaj muzej dokumentuje upravo to poglavlje u japanskoj kulturi hrane, gde posetioci mogu da vide pakovanja nudli iz celog sveta, probaju ograničenu seriju nudli iz Hokaida i Tohoku i da osmisle pakovanje za sopstvenu supu u fabrici My Cupnoodles.

Povezane vesti

5. Podzemni muzej Kankun, Meksiko

Konstruisan 2009. godine u azurnim vodama koje okružuju Kankun, ovaj muzej sadrži više od 500 skulptura u prirodnoj veličini koje su fiksirane za morsko dno. Interakcija skulptura sa podvodnim okruženjem možda će vam delovati isprva zastrašujuće, ali je svakako nezaboravno iskustvo.

6. Muzej seksa, Njujork, Njujork

Muzej seksa je otvoren 2002. godine u nameri da se sačuva istorija, evolucija i kulturna važnost ljudske seksualnosti. Osim trenutne kolekcije koje se stalno menja, moći ćete da vidite i stalnu kolekciju od 15.000 artefakata, fotografija, kostima i istorijskih suvenira. Takođe ćete moći da oslobodite veliko dete u sebi u dvorcu grudi ili da se divite vintidž erotskoj fotografiji.

7. Islandski muzej falusa, Rjekjavik, Island

Posvećen studijama falologije, ovaj muzej izlaže više od 215 penisa delova penisa kopnenih i morskih životinja, kao i ljudi. Sigurður Hjartarson, osnivač muzeja je razvio svoju doživotnu fascinaciju falologijom kad je kao dete dobio penis bika, koji se koristio kao bič za stoku. Kasnije,1974. godine je počeo da sakuplja penise kitova,a originalni muzej je otvorio 1990. nakon što je sakupio značajnu kolekciju.

Povezane vesti

8. Međunarodni muzej špijuna, Vašington 

U Međunarodnom muzeju špijuna ćete moći da vidite najveću javnu kolekciju špijunskih artefakata koji rasvetljavaju jednu od najtajanstvenijih profesija na svetu. Posetioci mogu da učestvuju u interaktivnim špijunskim avanturama i otkriju priče koje stoje iza svetskih najneuhvatljivijih špijuna kroz istorijske fotografije i video intervjue.

9. Međunarodni muzej toaleta Sulab, Nju Delhi, Indija

Ovaj muzej otkriva istoriju higijene i kanalizacije od 2.500. godine p.n.e do danas. Od pozlaćenih toaleta rimskih imperatora do srednjevekovnih komoda, muzej prikazuju evoluciju toaleta kroz istoriju. 

Povezane vesti

10. Muzej Vent Haven, Fort Mičel, Kentaki

Vilijam Šekspir Berger je 1910.godine kupio svoju prvu lutku, Tomi Baloni. Do 1947. godinje njegova kolekcija je porasla toliko da je morao da renovira svoju garažu kako bi smestio sve lutke, a 1962. je sagradio drugu zgradu. Muzej Vent Haven izlaže više od 800 lutaka, slika, pozorišnih plakata i istorijskih knjiga iz Bergerove kolekcije.

A post shared by Julio Wong (@bonecomedia) on Jul 15, 2015 at 8:58am PDT

*Pratite nas na Instagramu >>>https://www.instagram.com/ngmsrbija/


*Pratite nas i na Twitteru >>>https://twitter.com/NGSrbija

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka