Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pronađena stena stara 38.000 godina koja potvrđuje drevno poreklo tehnike koju su koristili Žorž Sera i Vinsent van Gog

Otkriće 16 izgraviranih i na druge načine modifikovanih krečnjačkih blokova koji su nastali pre 38.000 godina potvrđuju drevno poreklo poentilističke tehnike koju su kasnije u XIX i XX veku koristili umetnici Žorž Sera, Vinsent ...

 Izvor: Foto: Facebook/New Historian

Rendal Vajt koji je predvodio iskopavanje doline reke Vezer u Francuskoj kaže da, iako su do sada bili upoznati sa ovom tehnikom modernih umetnika, sada sa sigurnošću mogu da potvrde da je ova tehnika bila korišćena u evropskoj najranijog ljudskoj orinjačkog kulturi.

Poentilizam je slikarska tehnika u kojoj se koriste male tačke kako bi se stvorila iluzija veće slike. Ova tehnika je razvijena 1880-ih godina, ali arheolozi sada imaju dokaze da se koristila pre više od 35.000 godina

Najveća otkrića Vajta i njegovih kolega, koja uključuju slike mamuta i konja, potvrđuju da se ova tehnika koristila u najranijoj modernoj kulturu u Evropi, orinjačkoj.

Ova otkrića dodaju težinu ranijih izolovanih pronalascima, poput nosoroga u Pont d'Arcu (Grotte Chauvet), koja je formirana hiljadama tačkama, koji su prvo oslikani na dlanu ruke, a potom preneseni na zid pećine.

Ranije ove godine, tim arheologa je otkrio 38.000 poentilističku sliku bizona i divlje krave što predstavlja neki od najranijih poznatih grafičkih prikaza pronađenih u zapadnoj Evroaziji i nudi uvid u prirodu modernih ljudi tokom ovog perioda. Ovog puta naučnici su pronašli sliku runastog mamuta, u okapini, a slika potiče iz istog perioda kao Abri Cellier koji je smešten blizu prethodnog nalazišta Abri Blanchard.

Tajna stara 5.000 godina: Misteriozne poruke isklesane u stenama Škotske!

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka