Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tajna arhitekture: Kako japanske pagode odolevaju najsnažnijim zemljotresima?

Tradicionalne japanske pagode, za razliku od mnogobrojnih zgrada i kuća, iz godine u godinu prkose čestim zemljotresima i ostaju „čvrsto na zemlji“. Kako je to moguće? U čemu je njihova tajna?

 Japanski budistički hram Izvor: Foto: Profimedia

Godinama niko nije mogao da razume kako u Japanu, seizmološki jednoj od najaktivnijih zemalja sveta, moderne zgrade nestaju sa lica zemlje pod njenim potresima dok tradicionalne pagode ostaju netaknute. Zapisi pokazuju da su samo dve ovakve građevine srušene tokom zemljotresa u proteklih 1.400 godina. 

Pagode predstavljaju indijske, kineske, korejske i japanske kultne građevine od kamena ili drveta. To su budistički hramovi nalik tornju, obično kružne osnove. Toji pagoda je najviša i visoka je 41 metar. Sagrađena je pre oko 400 godina i preživela je veliki broj snažnih zemljotresa i oluja. Katastrofalni Hanshin zemljotres koji je pogodio Japan 1995. godine, odneo je oko 6.400 života, srušio autoputeve, spljoštio poslovne prostorije i opustošio grad. Ipak, ostavio je veličanstvenih pet spratova Toji pagode. 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka