Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na današnji dan, 14. novembar: Rođen Klod Mone, jedan od osnivača impresionizma

Francuski slikar i jedan od osnivača impresionizma Klod Mone rođen je na današnji dan 1840. godine.

  Izvor: Foto: Archives-Zephyr/Leemage/Profimedia

Počeo je kao figuralni slikar. Tri godine posle Manea, i Mone je naslikao jedan "Doručak na travi", samo što Moneova slika ima daleko više svetlosti. "Žene u vrtu", pokazuju još veći napredak iako je bila odbijena na Salonu 1866. Po ovim i još nekim Figuralnim kompozicijama, kao što su "Dama u zelenoj haljini", "Japanka sa lepezom", "Gospođa Mone na sofi", "Ručak","Žene u vrtu", vidi se da je Mone mogao postati vrstan slikar figura, kao što su to bili Mane, Renoar ili Dega, ali se on odao isključivo pejzažu.

Na početku istraživanja pejzaža, kao "Trg sen Žermen", senke rešava onako kako bi to uradio Mane. Odlazak u Englesku i Holandiju je umnogome promenio njegov odnos prema slikarstvu. Počeo je da izučava igru svetlosti na vodi slikajući londonske pejzaže sa Temzom, u kojima teški lukovi mosta lebde kao u izmaglici nad rekom koja svetluca. u Veneciji je naslikao "pejzaže sa kanalom Grande".

Tek je sa serijama slika Mone zaokružio svoje stvaralaštvo, i sa njima stekao slavu: "Stogovi sena", "Aleja jablanova", "Ruanska katedrala" i "Lokvanji".

Po njegovoj slici "Impresija, izlazak sunca", izloženoj 1874. u Parizu, nazvan je ceo slikarski pravac, koji će imati veliki uticaj na razvoj likovnog stvaralaštva.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka