Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jedan od najvećih umetnika XX veka: 10 stvari koje možda niste znali o Pablu Pikasu

Na današnji dan 1881. godine rođen je jedan od najvećih i najpoznatijih slikara, vajara, crtača i grafičara XX veka, a mi vam otkrivamo zašto je Pikaso optužen da je ukrao Mona Lizu, čime se bavio pored slikarstva, kao i mnoge druge ...

  Izvor: Foto: Profimedia

1. Čudo od deteta: brzo nadmašio oca, a prijemni ispit završio za jedan dan 

Rođen u Malagi na jugoistočnoj obali Španije 1881. godine, Pablo Pikaso je navodno mogao da crta pre nego što je jedva progovorio. Kažu da je do 13. godine prevazišao svog oca, nastavnika crtanja. Kao rezultat toga, otac je navodno predao četkice i paletu Pikasu i zakleo se da nikad više neće da crta. Ubrzo nakon toga, Pikaso je konkurisao za umetničku školu u Barseloni. Iako učenici imaju mesec dana na raspolaganju da završe prijemni ispit, Pikaso je završio za dan, piše History.

Povezane vesti

Povezane vesti

2. Stalo je menjao svoj stil slikanja

Kao tinejdžer, Pikaso je slikao realistične portrete i pejzaže. Potom je prošao kroz plave i roze periode od 1901. do 1906. godine, u kojima je slikao stvari poput siromašne dece i cirkuskih scena. "Gospođice iz Avinjona", iskrivljen portret pet prostitki koji se smatra jednim od njegovih najrevolucionarnijih dela nastao je 1907. godine otvorivši vrata kubizmu, apstraktnom stilu koji je subjekte prikazivao geometrijskim formama. Do 1912. godine Pikaso je izmislio kolaž povezivanjem platna, isečaka novina i drugih materijala na površini svojih slika. Ovo je uz povećan naglasak na bojama ubrzalo tranziciju iz analitičkog do sintetičkog kubizma. Kasnije u životu, Pikaso se bavio formom neoklasicizma i ponovnom reprodukcijom slika velikana poput Dijega Velakseza, Eduara Mane i Ežena Delakroe. 

U različitim periodima svog stvaralaštva je koristio i elemente nadrealizma, ekspresionizma, postimpresionizma i simbolizma.

3. Imao je pomoć u osnivanju kubizma

Pikaso se kretao u istim boemskim krugovima kao i mnoštvo drugih umetnika i pisaca, uključujući Henrija Matisa, Getrudu Stajn i Maksa Jakoba. Ali njegova najbliža saradnja je bila sa Žoržom Brakom sa kojim je začetnik kubizma 1909. godine i čije su slike iz tog vremena veoma slične njegovim. Pikaso i Brak, koji su bili pod uticajem drevne iberijske skulpture, afričkih maski i dela postimpresionističkog slikara Pola Sezana, redovno su posećivali umetnički studio jednog ili drugog i razmenjivali ideje.

Brak je njihov odnos opisao kao "dva planinara koji su zajedno vezani". Njihova saradnja je trajala sve do 1914. godine kada je Brak pristupio francuskoj vojsci na početku Prvog svetskog rata.

4. Nije bio samo slikar

Iako je najpoznatiji po svojim slikarskim delima, Pikaso je eksperimentisao s različitim medijumima uključujući skulpture, keramiku i crtanje. Od 1917. do 1924. godine Pikaso je dizajnirao scenografije i kostime za brojne balete. U jednom od najranijih baleta "Paradi" igra balerina koja će postati njegova prva žena i majka i njegovog prvog deteta (svo troje njegove dece je rođeno u vanbračnim zajednicama). PIkaso je počeo da piše poeziju 1935. godine, a takođe je autor i dve predstave 1940-ih goidna.

Povezane vesti

5. Otvoreno se suprostavljao španskom diktatoru Francisku Franku

Španski građanski rat je počeo u julu 1936. godine kada su se oficiri predvođeni Franciskom Frankom pobunili protiv demokratski izabrane Druge španske republike. Pikaso, pristalica republikanaca, uskoro je završio seriju anti-Franko grafika i napravio je svoju prvu političku izjavu u životu, rekavši da je vojna kasta bilo guranje Španije u okean beznađa i smrti. 

Naslikao je i Gerniku za Svetsku izložbu u Parizu 1937. godine. Inspirisan incidentom u kojem bombardovan grad Gernika tokom Španskog građanskog rata od strane nemačkih vazduhoplovnih snaga, Pikaso je prikazao ranjenog konja, obezglavljenog vojnika, ženu s umrlom bebom u rukama i druge slike rata. Ogromna slika, dugačka više od 7 metara, čekala je u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku za vreme Frankove vladavine. Konačno je vraćena Španiji 1981. godine i sada se nalazi u Nacionalnom muzeju i umetničkom centru kraljice Sofije u Madridu.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka