Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neprepoznatljiv izgled Kineskog zida: Da li je ovo najgora restauracija na svetu?

Proces restauracije jednog od najvećeg simbola Kine je obuhvatao i prekrivanje cementom velikog dela Kineskog zida, što su mnogi stručnjaci osudili tvrdeći da je ovim postupkom narodu oduzet važan deo istorije.

  Izvor: Foto: Profimedia

Proces restauracije zida koja je urađena još 2014. godine, ovih dana je izazvala veliku buru u javnosti. Restauracija je toliko loše urađena da je možete videti iz svemira, piše CNN.

Otkrijte i Znate li kako izgleda kraj Kineskog zida?

Veliki kineski zid star 700 godina, koji se prostire od provincije Hebei na istoku do provincije Gansu na zapadu, prekriven je slojem belog cementa na granici između provincija Liaoning i Habei po naređenju iz Državne uprava za kulturno nasleđe u okrugu Suizhon. 

Renoviranjem su uništene kule i stražarnice, a 8 kilometara dugačko Sijaheku parče zida, koje je poznato kao najlepši, divlji Veliki zid je potpuno izravnan, piše Guardian.

Author: Copyright: Software:Ver.1.01 Created: 2016:09:21 13:10:55
Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Profimedia

Ova restauracija je bila pokušaj da se obnove delovi zida koji su u lošem stanju i nisu otvoreni za javnost, ali je ovaj rad naišao na oštre osude na društvenim mrežama. 

„Drago mi je što se Miloska Venera ne nalazi u Kini, jer bi joj neko dodao ruke“, samo je jedan od komentara.

Direktor udruženja za zaštitu Velikog kineskog zida, Dong Jaohui, rekao je da je restauracija izvedena veoma loše.

Saznajte i Da li je Kineski zid jedina ljudska tvorevina koja se vidi iz svemira?

„Upropašćen je originalan izgled Velikog kineskog zida i od naroda je oduzet bitan deo istorije“, rekao je Jaohui napomenuvši da je neophodno da vlada u narednom periodu reguliše propise u vezi s restauracijom ovog kineskog kulturno-istorijskog blaga.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka