Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

10 najtraženijih ukradenih umetničkih dela

Veliki broj umetničkih dela je izgubljeno, a ova remek-dela slikarstva su među najtraženijima...

  Izvor: Golub sa graškom, Pablo Pikaso Foto: Coldcreation/Wikimmedia Commons

Kada je Mona Liza 1911. godine nestala iz Luvra, krađa Da Vinčijevog remek dela postala je globalna senzacija. Vinćenco Peruđa, jedan od zaposlenih u muzeju, skrivao se sa legendarnom slikom u ormaru za metle dok zgrada nije zatvorena. Dve godine kasinje, Peruđa je uhapšen, a slika vraćena.

Postoji veliki broj umetničkih dela koja na žalost ne dele sudbinu Mona Lize i koja tek treba da budu pronađena, a ovo je 10 najtraženijih:

Vaza i cveće,  Vinsent Van Gog

Van Gogovo delo ukradeno je iz muzeja Mahmud Kalil u Kairu 2010. godine. Procenjuje se na 50 miliona dolara.

Saznajte i Da li umetnici zaista postaju kreativniji ako pate?

Golub sa graškom, Pablo Pikaso

Slika je nastala 1911. godine, a plen pljačke postala je u maju 2010. godine, kada je uz još četiri remek dela ukradena iz Muzeja moderne umetnosti grada Pariza. Procenjuje se na oko 100 miliona dolara.

Koncert, Johanes Vermer

Vermerova slika nastala je 1664. godine, a nestala je sa još 12 slika 1990. godine u velikoj pljački Muzeja Izabele Stjuart Gardner u Bostonu. Procenjuje se na oko 200 miliona dolara.

Oluja u Galilejskom moru, Rembrant Hermeson van Rajn

Ovo remek delo iz 1633. godine nestalo je zajedno sa Vermerovim Koncertom u pljačci Muzeja Izabele Stjuart Gardner u Bostonu. Procenjuje se na 50 miliona dolara.

Otkrijte i Umetnica 35 godina pravila od svoje kuće umetničko delo

Sveti Francis i Sveti Lorens, Karavađo

Karavađova dela su među najvrednijima na svetu, zbog čega su često bila na meti krađa. Jedna uspešna odigrala se 1969. godine, kada je ova slika ukradena iz Oratorijuma San Lorenca u Palermu. 

Pravedne sudije, Jan van Ajk

Slika je nastala između 1426. i 1432. godine, a ukradena je 1934. iz Katedrale svetog Bava u Gentu (Belgija). 

Portret mladića, Rafaelo

Ovo remek delo nastalo je oko 1513. godine, i smatra se jednom od najvažnijih slika istorije umetnosti. Nestala je tokom Drugog svetskog rata, nakon što ju je zaplenio gestapo.

Most Čaring-Kros, London, Klod Mone

Između 1899. i 1904. godine, Mone je naslikao čuveni ciklus Most Čaring-Kros, London u kojem je most prikazan u različito doba dana i iz različitih uglova. Jedna od slika ukradena je iz muzeja Kunstal u Roterdamu 2012. godine.

Saznajte i Dan kada je ukradena slika Mona Liza

Čitanje devojke u belo žutom, Anri Matise

I ova slika ukradena je kada i Most Čaring-Kros, London iz muzeja Kunstal u Roterdamu. Naslikana je 1919. godine i procenjuje se na oko 50 miliona dolara. 

Frensis Bejkon, Lusijan Frojd

Slika je ukradena 1988. godine iz berlinskog muzeja Neue Nationalgalerie, najverovatnije od strane Bejkonovog studenta. Procenjuje se na oko 150 miliona dolara.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka