Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Umetnost

Mona Liza: Nova teorija o inspiraciji za čuveno Da Vinčijevo delo

Autor Boris Markovic
Autor Boris Markovic

Novo istraživanje, koje je sproveo istoričar umetnosti iz Italije, Silvano Vinćeti, otkriva da je Da Vinči pri slikanju „Mona Lize” koristio modele oba pola kao inspiraciju!

Izvor: Foto: Profimedia

Vinćeti je izneo pretpostavku da je čuvena slika jednog od najvećih italijanskih umetnika najverovatnije inspirisana i ženskim i muškim modelom. On je do ovog zaključka došao zahvaljujući korišćenju najnovije tehnologije sa infracrvenim zracima,prenosi Guardian.

Iako identitet ženskog modela i dalje nije potpuno siguran, istoričari umetnosti uglavnom veruju da je Liza Gerardini, supruga firentinskog trgovca svilom najverovatnije bila inspiracija za čuveno delo.

Vidite iMona Liza nije jedino lice na čuvenom Da Vinčijevom platnu?

Međutim, Vinćeti smatra da njegova najnovija istraživanja dokazuju da je pored ženskog, postojao i muški portret koji je Da Vinči koristio pri slikanju svog najtajanstvenijeg dela.

On kaže da je pomoću infracrvenih zraka došao do novih zaključaka već u prvom sloju slike.

U tom sloju možemo videti da se model ne smeje i da nije zadovoljan već melanholičan i tužan, kaže on dodajući da bi drugi model najverovatnije mogao biti Đan Đakomo Kaproti, Da Vinčijev šegrt, poznat i kao Salaj. Koristeći Fotošop, Vinćeti je uporedio Mona Lizu sa drugim Da Vinčijevim delima na kojima smatra da je Salaj bio model, uključujući i sliku Sveti Jovan Krstitelj.

Koristili smo sva dela na kojima je Salaj bio model i uporedili ih sa Mona Lizom i mnogi detalji su se savršeno poklopili. Dakle, koristio je dva modela i dodao im je kreativne detalje koji su potekli iz same njegove mašte, tvrdi Vinćeti.

Pročitajte i Skriveni brojevi i slova u oku Mona Lize

Verujem da se to može dovesti u vezu sa Leonardovom dugotrajnom fascinacijom androginijom. Drugim rečima, Leonardo je savršenog čoveka video u nekoj kombinaciji muškarca i žene, nastavlja Vinćeti.

Salajevo ime i ranije je bilo dovođeno u vezu sa Mona Lizom, ali su drugi istoričari umetnosti uvek pobijali ovakve pretpostavke.

Vinćeti je poznat po svojim kontroverznim teorijama u vezi sa Mona Lizom. On je prethodno izneo mišljenje da se slova L i V mogu primetiiti u desnoj zenici njenog oka. Međutim, ovu teoriju su stručnjaci iz Luvra potpuno odbacili. 

Pogledajte i Dan kada je ukradena slika Mona Liza

Najnovije

Priroda

Nauka