Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najzanimljiviji uskršnji običaji u kulturama širom sveta

Narodi širom sveta na različite načine proslavljaju najveći hrišćanski praznik! Otkrijte gde se Uskrs obeležava polivanjem vodom, bičevanjem vrbom, a gde uz kriminalističke priče i raspeće.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ovaj sveti praznik ima isto značenje za sve vernike i slavi Hristovo vaskrsnuće, ali se u različitim zemljama Uskrs različito obeležava. U nekim zemljama popularan je uskršnji zeka koji nosi ukrašenu korpu sa šarenim jajima, u Francuskoj je popularno leteće zvono, koječak iz Rima dobroj deci donosi jaja i slatkiše, dok u drugim zemljama običaji koji prate ovaj praznik često mogu biti bolni, piše National Geographic.

Slavlje uz raspeće

Na Filipinima se nedelju dana pre Uskrsa vernici zabavljaju marširajući ulicama prerušeni u rimske vojnike koji su sedam dana marširali ulicama Jerusalima tragajući za Longinom, da bi zatim rekonstruisali Hristove muke. Muškarci sami sebe bičuju po leđima, nose drvene krstove, a ponekad se glumi i čin samog raspeća. 

Pročitajte iU susret prazniku: Kako Filipinci iščekuju Uskrs

Bičevanje vrbom i polivanje vodom

U Slovačkoj je običaj da se mlade žene polivaju vodom i bičuju ukrašenim granama vrbe, dok one svoje mučitelje daruju jajima i pićem, uglavnom vodkom. Iako se šibanje sve ređe praktikuje, ono se vezuje za verovanje po kojem grančice vrbe treba devojci da prenesu vitalnost i plodnost. Osim u Slovačkoj, polivanje se praktikuje i u Mađarskoj.

Praznik uz kriminalističke priče

Ovaj neobičan ritual u Norveškoj datira iz 1923. godine kada su dvojica mladih autora uoči Uskrsa objavili naslov romana u najpoznatijem i najčitanijem listu u Norveškoj, Aftenpostenu, a čitaoci su naslov knjige Bergen Train Looted In the Night protumačili kao vest. Osim što se knjiga munjevitom brzinom prodala, Norvežani od tada Uskrs slave uz čitanje kriminalističkih priča, a razne proslave uoči Uskrsa imaju kao temu određeni kriminalistički događaj.  

Pročitajte iBiljka u zatvorenoj boci bez zalivanja buja više od 40 godina

Sveta vatra

Vernici se dan uoči pravoslavnog Uskrsa okupljaju u crkvi Svetog groba u Jerusalimu (na mestu na kojem je po predanju Hristos vaskrsao) kako bi prisustvovali čudu za koje veruju da se desilo nakon što je Hrist umro. 

Poglavari pravoslavne crkve svake godine obavljaju ceremoniju primanja plamena koji se formira iznad Hristovog groba, a koji dalje prenose na sveće simbolišući tako širenje vere kod ljudi. Zanimljivo je da se plamen potom specijalnim avionom prevozi u Rusiju, Grčku i druge pravoslavne zemlje. U Grčkoj su neretko prisutni i vatrometi.

Pročitajte iPrelepa i bez farbanja: 5 ptičjih jaja koje je ukrasila priroda

Uskršnji zeka

U mnogim zemljama Uskrs se vezuje za ukrasne zeke i jaja koja simbolizuju ponovo rođenje. U Ukrajini tradicija farbanja jaja postoji od vajkada, dok se zec kao simbol pojavio nešto kasnije. Prenošenje ovih simbola i tradicije na tlo Amerike povezano je sa emigrantima iz Evrope, pa sada kod vernika koji slave Uskrs širom SAD-a praznik ne može da prođe bez zeca u ljudskoj veličini i ukrašene korpe pune jaja, čokolade i drugih slatkiša.

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka