Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Umetnost

Gete Institut: Otvaranje izložbe fotografija Arna Fišera

Autor Aleksandra Jovanović
Autor Aleksandra Jovanović

U Likovnoj galeriji i galeriji Artget, Kulturnog centra Beograda, 7. aprila u 19 časova se otvara izložba fotografija Arna Fišera.

Izvor: Foto: Arno Fišer

Izložba Instituta za veze s inostranstvom obuhvata 140 fotografija Arna Fišera (rođ. 1927), fotografa i nastavnika fotografije iz Berlina, pružajući tako impresivan pregled njegovog izuzetnog stvaralačkog opusa. Crno-bele fotografije Arna Fišera snažno su uticale, a i danas utiču, na generacije fotografa, ne samo u Istočnoj Nemačkoj.

Izložba nudi uvid u različite faze Fišerovog stvaralaštva, polazeći od ranog ostvarenja „Situacija u Berlinu”. U njegovom je središtu grad Berlin, koji je u to doba bio podeljen na četiri sektora. Objavljivanje ovog rada zabranjeno je nakon podizanja Berlinskog zida 1961. godine.

Zatim slede radovi za istočnonemački kulturni i modni časopis „Zibile”, fascinantni portereti slavnih ličnosti, poput Marlene Ditrih, kao i brojne slike s putovanja po zemlji i inostranstvu, između ostalog iz Indije, Afrike i Njujorka.

Poslednji segment izložbe sadrži niz polaroidnih snimaka iz bašte Arna Fišera. Te mrtve prirode i detalje umetnik je rasporedio u grupe. U njima se, kao da je zgusnuta, ogleda sama suština njegovog umetničkog stvaralaštva.

Izložba će biti otvorena za posetioce do 28. aprila.

Najnovije

Priroda

Nauka