Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Umetnost

Spoj nauke i umetnosti: Možete li da "pomirišete" umetničko delo?

Autor LenaS
Autor LenaS

Umetnica i naučnica Sisel Tolas spojila je svoje strasti za hemijom i umetnošću i napravila neverovatnu umetničku instalaciju inspirisanu mirisima Central Parka u Njujorku.

Izvor: Foto: Profimedia

Nešto može izgledati lepo ili zvučati lepo, ali može li mirisati lepo? Sudeći po mišljenju Sisel Tolas, umetnice, hemičarke i stručnjaka za mirise, ovo je glupo pitanje, piše Smithsonian. 

“Naravno da možete pomirisati nešto lepo, lepota nije samo nešto u šta gledate" kaže ona. "Opremljeni smo čulima koja nam pomažu da se snađemo i cenimo svet na toliko različitih i drugih načina. Nos sazna mnogo ranije nego što to urade oči.

Pročitajte iMistična umetnost 

U poslednjem projektu, koji je naručio Nacionalni muzej dizajna Kuper Hevit Smitsonijan za treću godišnjicu, ova umetnica se bavila mirisima Central Parka. S obzirom da je umetnica Tolas do sada radove zasnivala na određenim lokacijama, kao što su Istanbul ili Grenland, hvatajući mirise ovih mesta, bilo je logično što je za ovaj projekat izabrala najpoznatiji park na Menhetnu.
S obzirom da je tema ovogodišnje proslave "Lepota", Tolas je rešila da uradi nešto suprotno od onog što naziva klasičnim. Kada neko pokuša da zamisli "lep miris, on ili ona može zamisliti parfem, hranu koja miriše ili neki drugi prijatan miris. Ali za ovaj projekat Tolas je izjavila: "Želela sam da pokažem drugu stranu i da pogledam lepotu truleži." 

Kako bi sve ovo napravila, ona je posetila park ali ne na proleće ili leto kada je miris cveća i biljaka najveći, nego u oktobru, sa ciljem da uhvati mnogo kompleksnije mirise flore koja počinje da umire. Koristeći specijalno osmišljene načine za prikupljanje mirisnih molekula iz originalnig izvora mirisa, provela je nedelju dana hodajući kroz Central Park i skupljajući različite mirise. 

Kada je sakupila te mirise, odnela ih je u svoju laboratoriju u Berlinu u kojoj radi sa timom istraživača. U ovoj laboratoriji umetnica je napravila mnoga svoja dela od 2004. godine i u njoj se čuva njena "arhiva mirisa" koja se sastoji od mirisa čuvanih u hermetički zatvorenim teglama. Kolekcija broji preko 7000 mirisa.

Pročitajte iUmetnost za sve!

Nakon analize mirsnih molekula iz Central Parka, umetnica ih je ubacila u male kapsule koje je povezala pomoću lateks baze kreirajući na taj način specijalnu boju kojom je okrečila zid muzeja. Boja može da se aktivira pomoću dodira i kada posetioci priđu zidu, samo dodirivanjem zida razbijaju kapsule koje potom oslobađaju miris. Radi se o vrsti naučno unapređenog stikera koji se grebe i miriše. Dodirivanje različitih delova zida oslobađa različite mirse iz parka. 

“Možete videti veliki broj posetilaca sa nosevima pritisnutim uz zid" kaže Andrea Lips, asistent kustosa u muzeju. 

Pored "zida mirisa", ova instalacija uključuje i laboratoriju umetnice, koja pokazuje zainteresovanima njen proces istraživanja zajedno sa uzorcima više od desetak komponenata mirisa koje su čuvane u malim bočicama smeštenim u prostoriji odvojenoj od glavnog zida. 

Specijalna mapa pokazuje gde je umetnica prikupljala mirise što omogućava posetiocima da shvate kako su mirisi nastali i da cene njihovu kompleksnost.

Umetnica se nada da će iskustvo koje posetioci dožive pomoću njenog dela pomoći u tome da uvide da i mirisi mogu biti "lepi" koliko i bilo koje vizuelno umetničko delo. 

“Koristeći svoj nos razumećete umetničko delo mnogo dublje", kaže Sisel i dodaje"...pamćenje mirisa je najefektniji način da memorišete stvari."

Pročitajte i Čudesni Teheran: Ulična umetnost na zidovima iranske prestonice

Estetika mirisa godinama je fascinirala Sisel. Rođena u Norveškoj, došla je na studije matematike, hemije i vizuelnih umetnosti kako bi pronašla sopstvenu sredinu i utočište između sveta umetnosti i nauke stvarajući tako 'dizajn mirisa'. Koristeći specijalno napravljene alatke za prikupljanje mirisa i specijalizovanu laboratoriju, ona je kreirala instalacije koje sadrže mirise znoja ili bojnog polja, i daju bogato 'mirisno' iskustvo za posetioce ovih izložbi. 

Tolas je samo jedna od 63 dizajnera čiji je rad deo ove izložbe. Više od 250 radova je podeljeno na teme kao što su "Ekstravagancija", "Transgresivno" i "Elemental". Delo Sisel Tolas je uključeno u kategoriju radova "Eterično". 

Najnovije

Priroda

Nauka