Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Umetnost

„Mesečeve umetnosti“: Naučnici i umetnici na Mesec šalju portret čovečanstva

Autor Tamara Sorak
Autor Tamara Sorak

U toku 2016. godine, na jedini Zemljin prirodni satelit biće poslat neobičan skup uzoraka s naše planete.

Izvor: Foto: Profimedia

Bočica u koju su usute kapi krvi 33 umetnika, mešavine vode uzete iz reka širom naše planete, tekstualne poruke koje razmenjuju bračni parovi, otisci prstiju novinara, fotografije migracija morskih ptica i grbavih kitova i još nekoliko uzoraka koji pričaju priču o životu na Zemlji stavljeni su kapsulu visoku dvadesetak centimetara i biće poslati na Mesec.

„Mesečevo selo“: Do 2030. biće izgrađena prva baza na Mesecu

Reč je o umetničkom projektu „Mesečeve umetnosti“, započetom kako bi se predstavio svojevrsni portret čovečanstva. Očekuje se ovaj materijal na jedinom Zemljinom prirodnom satelitu „preživi“ milijarde godina.

„Mislimo da bi ovo trebalo da bude drugačije od zabadanja zastave u tlo i zauzimanja teritorije... možda ostavljamo mrvice hleba nekome da nas pronađe“, rekao je Mark Baskinger, jedan od učesnika projekta.

U ovom poduhvatu učestvovalo je 30 umetnika, dizajnera, naučnika i inženjera, a na čelu tima bio je Lovri Burdžes, profesor Univerziteta „Karnegi Melon“.

Šetnja Mesecom: 12 hiljada fotografija svemirske avanture

Kako je Burdžes istakao, on i njegove kolege nadaju se da će u nekom trenutku u budućnosti neko pronaći ovu kapsulu, a ne sumnja da će razumeti njenu svrhu jer je „svako ko preživi milijarde godina i stigne na Mesec dovoljno inteligentan da shvati ovaj projekat“.

Ova neobična „Mesečeva barka“ biće lansirana u toku ove godine.

Najnovije

Priroda

Nauka